VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De auto van morgen, robotisering, het zijn grote trends waar de producent van elektromagnetische componenten Kendrion op inspeelt. Deze trends bieden het bedrijf een mooie toekomst. Ondertussen gaan de markten van Kendrion, de automobielindustrie voorop, door een soort recessie waardoor de resultaten al een tijdje onder druk staan.

Bestuursvoorzitter Joep van Beurden trad op de kop af vier jaar geleden aan. De eerste jaren verliepen voorspoedig, met omzetgroei en verbetering van de winstgevendheid. De onzekerheid door de handelsspanningen gooide echter roet in het eten en de winstdoelstelling voor 2018 werd niet gehaald. De eerste negen maanden van dit jaar kromp de omzet 8 procent en de winst met circa een derde. De malaise is ook te zien in de beurskoers die na een ruime verdubbeling vanaf de komst van Van Beurden nu weer ongeveer terug is bij af.

Ondanks de slechte tijden is het bedrijf, omzet ruim 400 miljoen euro, blijven investeren. In eerste instantie in de eigen activiteiten, maar onlangs ook met een middelgrote overname in Duitsland. Voor 80 miljoen euro koopt het Intorq, een producent van remmen voor industriële toepassingen. Van Beurden maakte afgelopen weken een ronde langs grote aandeelhouders om te vragen hoe zij tegen deze overname aankijken. In een interview met Effect gaat hij er dieper op in en benadrukt enkele keren dat Kendrion sterker uit deze crisis zal komen dan het erin is gegaan.

1. Wat is de gedachte achter de overname van Intorq?
“Wij denken dat Intorq ons substantieel versterkt op het gebied van industriële remmen. Onze activiteiten daarin zijn in omzet ongeveer 60 miljoen euro groot, die van hen ook, dus samen is dat zo’n 120 miljoen euro. Wij zijn heel sterk in magnetische remmen, zij in verende remmen. Dit zijn dezelfde typen remmen met verschillende onderliggende technologie en dat past heel goed bij elkaar. Met overnames zijn er drie hokjes die wij willen afvinken. Ten eerste moet het ons versterken op een van de gebieden waar wij strategisch in zijn geïnteresseerd. Het tweede is dat het ertoe moet doen, overnameprocessen kosten namelijk heel veel tijd en aandacht, dus een overname moet wel een verschil maken. Ten derde moet je het je financieel kunnen veroorloven. Tot mijn grote vreugde is het gelukt en hebben we de Intorq-transactie kunnen aankondigen.”

2. Kendrion heeft grote stappen gezet in de automobielindustrie, vorig jaar kwam 63 procent van de omzet daaruit. Dat gaat nu weer wat omlaag. Goed dat deze overname die extra balans brengt?
“Ik zeg altijd dat het doen van overnames en fusies opportunistisch is. Zo vreselijk veel overnamekandidaten zijn er namelijk niet. Het is lastig iets te vinden dat aan mijn drie voorwaarden voldoet. Dus of het nou in de automotive is, of industrieel en of het in China, Amerika of Rusland is, dat vind ik minder belangrijk. Als dit bedrijf actief was geweest aan de automotive kant en we nu 80 procent van de omzet uit die hoek hadden gehaald, dan hadden we het ook gekocht. We hadden dan gezegd dat het ons op dat vlak versterkt. De automobielcyclus zit nu tegen, maar op het moment dat dit omslaat, zegt iedereen ook weer ‘jullie zijn eigenlijk veel te klein in automotive’.”

3. Wat zijn de strategische gebieden waarin u geïnteresseerd bent?
“Wij zijn in de automobielindustrie met name geïnteresseerd op het gebied van de mobiliteit van de toekomst, dus elektrisch en autonoom rijden. De auto van de toekomst biedt ons geweldige kansen. Het tweede gebied is industriële remmen voor robots. Robotica is een megatrend en wij denken dat we daarin met 5 procent, of in sommige gevallen zelfs harder, op eigen kracht kunnen groeien. Het derde gebied is de regio China en dat gaat dan zowel om automotive als robotica. Die regio is voor ons interessant omdat we daar ondervertegenwoordigd zijn.”

4. Hoe gaat u de financiering van deze overname doen?
“We zijn van plan de 80 miljoen euro te financieren met een combinatie van schuld en aandelen. Ik maak nu met financieel topman Jeroen Hemmen een brede ronde langs bestaande grote aandeelhouders om te kijken hoe zij dat zien. Daarbij krijgen we natuurlijk belangrijke input. Daar komt uit naar voren dat een combinatie van schuld en extra aandelen een mooie gebalanceerde manier zou zijn om dit te financieren.”

5. De koers van het aandeel staat circa de helft lager dan begin 2018. Een aandelenuitgifte is daardoor relatief duur. Zou het niet logisch zijn een groot stuk te lenen?
“Schuld is inderdaad goedkoop, aan de andere kant moeten we ook niet te veel schuld op de balans hebben. Stel bijvoorbeeld dat er nog een bedrijf langskomt en we nog een overname kunnen doen. Daarnaast willen we ook wat ruimte hebben om een negatieve schok te kunnen opvangen.”

6. Is er een grote kans op nog een negatieve schok, of trekt de markt aan?
“Wij hebben er natuurlijk net zoveel zicht op als iedereen, maar na vijf kwartalen krimp in automotive lijkt er wel een soort van bodem bereikt te zijn. Het kan volgend jaar in een keer nog een klap naar beneden maken, maar zo voelt het niet. Mijn persoonlijke verwachting is dat we in 2020 niet echt een herstel krijgen, maar ook geen verdere verslechtering. Ik weet overigens zeker dat herstel van de automarkt een keer gaat komen. Ondanks de tegenwind en de druk op onze omzet en winst blijven wij echt fors investeren. Ik weet niet wanneer, maar mijn verwachting is dat we er dan veel sterker uit gaan komen dan we erin zijn gegaan.”

7. De automobielindustrie staat bekend om haar krappe marges. Kendrion had hier vorig jaar een operationele winstmarge van ruim 5 procent. Stel de markt herstelt en uw marges ook, komen de autofabrikanten dan niet bij u langs voor korting?
“Ja, maar dat is van alle tijden. Als de tijden slecht zijn, zeggen ze ‘we maken te weinig winst, we moeten de prijzen verlagen’. Als het goede tijden zijn, zeggen ze ‘jullie maken te veel winst dus jullie moeten prijzen verlagen’. In automotive gaat het wel om veel grotere series dan bij industrieel. We kunnen daar orders winnen die honderden miljoenen groot zijn over de hele looptijd. Het zijn grote professionele partijen met sterke inkoop en dan moet je vaak lagere marges accepteren. Zo is het.”

8. Kunt u wat meer vertellen over de kansen van de auto van de toekomst?
“Laat me een paar voorbeelden geven. Voor de elektrische auto is wetgeving doorgevoerd die bepaalt dat als de auto onder een bepaalde snelheid komt, deze een geluid moet afgeven. Dat kan met een magnetische geluidsactuator, die maken wij. Ook heel belangrijk is dat de prestaties van de accu in elektrische auto’s afhangt van de temperatuur. Er zijn systemen in ontwikkeling om de batterij op de optimale temperatuur te houden. Daar zijn wij bij betrokken. Naarmate auto’s stapsgewijs beter worden in zichzelf voortbewegen zijn daarnaast meer sensoren nodig. Voor geavanceerde drive assist-systemen zijn al zeven of acht sensoren nodig en die moeten schoon en droog blijven. Er is een nieuw systeem in ontwikkeling voor sensorreiniging waar wij ook bij betrokken zijn. Als je autonoom wilt, rijden heb je ook actieve dempingsystemen nodig. Wij maken daar ventielen voor die zorgen dat de vering zich aanpast aan de toestand van de weg. Zo hebben wij een zestal projecten die direct te maken hebben met de auto van de toekomst.”

9. Wat speelt er voor de industriële tak?
“Als het gaat om industriële robots komen er nu met name veel meer kleinere robots. Dat zijn veilige robots waar mensen mee kunnen samenwerken. Die apparaten zitten vol met sensoren waardoor ze stoppen als er iets in de weg staat. Je kunt je voorstellen dat je die dingen overal kunt toepassen, bijvoorbeeld in een professionele keuken waar ze snijwerk doen. Als het gaat om grote volumes is dit dus ook enorm interessant. Die robots hebben soms wel acht vrijheidsgraden en voor elke vrijheidsgraad is een rem nodig.”

10. U heeft een aantal nieuwe doelstellingen geformuleerd voor 2023. Een daarvan is een rendement op het geïnvesteerd kapitaal van 20 procent. Is dat nog haalbaar gezien de huidige markt?
“Als je het uitrekent dan impliceert dat 5 of 6 procent groei per jaar. Dat is een impliciete doelstelling op de middellange termijn. Als we in 2023 nog steeds in deze recessie zitten, dan gaan we dat niet redden, maar we gaan ervan uit dat het op een goed moment weer gaat aantrekken. Ja, het is een pittig doel, maar dat past ook bij een ambitieus bedrijf zoals Kendrion. Wij zullen er alles aan doen om het te halen en, zoals ik al zei, ik verwacht dat we sterker uit de crisis komen dan dat we erin zijn gegaan.”


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap