VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

“Nederlander wil maar niet gaan beleggen”, kopte het AD deze maand, alsof het om een onverklaarbaar fenomeen gaat. Maar er is een prima verklaring voor.

De AEX passeerde in november de grens van 600 punten en bereikte daarmee de hoogste stand sinds 2001. Bijna alle belangrijke aandelenbeurzen staan op recordhoogte en het lijkt een kwestie van tijd dat ook de AEX zijn recordstand (703,18 punten) weer gaat opzoeken.

De rente op spaarrekeningen ligt al een tijdje rond het nulpunt, terwijl de rendementen op aandelenbeurzen dus prima waren. Toch beleggen volgens onderzoek van BinckBank slechts 1,5 miljoen huishoudens in Nederland, terwijl 6 miljoen huishoudens geld aanhouden op spaarrekeningen.

Meningen lopen uiteen over wat een belegger gemiddeld als rendement mag verwachten als hij zijn geld in aandelen steekt, maar de meeste onderzoeken komen toch op minstens 6 procent per jaar uit. Natuurlijk zijn er de koersfluctuaties, maar daarvoor wordt men op de lange duur dus juist beloond. Bedrijven hebben aandelenbeleggers nodig om te kunnen ondernemen, onze economie heeft ondernemingen nodig, onder meer vanwege de werkgelegenheid en om vennootschapsbelasting te kunnen heffen.

Wie dat niet lijkt te begrijpen is staatssecretaris Menno Snel, die met zijn plannen voor de vermogensrendementsheffing de weinige beleggers die dit land nog heeft van de beurs jaagt. Geld dat in aandelen en obligaties wordt belegd, wil Snel aanzienlijk zwaarder gaan belasten dan spaargeld.

Daarbij benadrukte de staatssecretaris dat de operatie ‘budgettair neutraal’ zal zijn. De totale belastingopbrengst voor de Schatkist blijft dus gelijk. Er wordt vooral geschoven tussen betalers, waarbij spaarders minder gaan betalen en beleggers (veel) meer.

Mensen die vanwege de lage rente op spaarrekeningen het geld dat zij overhouden liever in aandelen steken, gaan er fors op achteruit. Voor die groep, waaronder bijvoorbeeld ook zzp’ers die buiten de fiscale regelingen een extra potje voor de oude dag willen opbouwen door te beleggen, wordt de belastingdruk veel hoger.

De Nederlander wil maar niet gaan beleggen. Inderdaad. En dat komt mede omdat de Nederlandse overheid verkeersdrempels voor de beurs legt.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB