VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onlinebroker DeGiro wordt voor 250 miljoen euro overgenomen door het Duitse Flatex. De combinatie verwacht synergievoordelen te behalen op diverse terreinen, zoals de kosten van voldoen aan wet- en regelgeving. Voor beleggers lonken mogelijk (nog) lagere kosten, maar wat zijn de risico’s?

DeGiro heeft nu ongeveer 500.000 klanten en Flatex circa 350.000. Eind 2020 hoopt de combinatie een gezamenlijk klantenbestand van 1 miljoen beleggers te hebben.

Flatex betaalt de overnamesom deels in aandelen en deels in contanten. De oprichters van het niet-beursgenoteerde DeGiro krijgen circa 60 miljoen euro in contanten en een belang in de nieuwe combinatie. Flatex geeft daarvoor maximaal 7,5 miljoen nieuwe aandelen uit.

Het aan de beurs in Frankfurt genoteerde Flatex won maandag ruim 17 procent op dit nieuws en heeft nu een marktwaarde van bijna een half miljard euro. Flatex denkt de overname in het tweede kwartaal van volgend jaar af te ronden, als de diverse toezichthouders daar akkoord voor geven.

De VEB liet zich eerder dit jaar kritisch uit over de werkwijze en het beleggingsfondsenassortiment van Flatexdat overigens na een gesprek wel beterschap beloofde. Bij DeGiro stelde de VEB in het verleden onder meer vragen over de risico’s van de geldbedragen die op de beleggersrekeningen worden aangehouden.

Nu krijgt DeGiro na de overname door het Duitse Flatex mogelijk een bankstatus. Hierdoor kan de broker wellicht extra diensten gaan aanbieden en gebruik gaan maken van het depositogarantiestelsel.

DeGiro is in korte tijd de tweede Nederlandse broker die in buitenlandse handen valt. De overname van BinckBank door Saxo eerder dit jaar kwam ook al niet als een verrassing . Consolidatie is wat je kan verwachten in een sector waar de prijsconcurrentie hevig is en de marges klein zijn.

En de kostenverschillen zijn nog altijd groot tussen banken en brokers die in Nederland actief zijn, zoals uit elk kostenonderzoek weer blijkt.

De VEB hield beide brokers al nauwlettend in de gaten, maar zal het samengaan van DeGiro en Flatex ook met argusogen volgen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen