VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het lijkt erop dat 2019 het beste beursjaar wordt sinds 2013. Nadat aandelen in de laatste weken van 2018 tegen de 20 procent waren gezakt, kwam het sterke herstel onverwacht. Het was niet de enige onvoorziene ontwikkeling. We zetten zes verrassingen uit 2019 op een rij.

1. Toch geen recessie
Een scherpe koersdaling is vaak een voorbode van een recessie en hierover werd een jaar geleden ook volop gespeculeerd. In de loop van 2019 leek het erop dat verschillende landen ook daadwerkelijk twee kwartalen van krimp zouden doormaken. Zowel in Duitsland als het Verenigd Koninkrijk was de groei in het tweede kwartaal negatief en zag het derde kwartaal er slecht uit. Uiteindelijk kwam in beide landen een kleine plus uit de bus en lijkt het economische sentiment alweer te draaien.

2. Renteverlaging in de VS
De Amerikaanse centrale bank had het belangrijkste rentetarief een jaar geleden net verhoogd naar een bandbreedte van 2,25 tot 2,5 procent. De Fed leek op koers om dit jaar nog enkele renteverhogingen door te voeren. Al snel na de jaarwisseling werd de koers radicaal gewijzigd. Uiteindelijk volgden drie verlagingen en hoewel er nu pas op de plaats wordt gemaakt lijkt er geen sprake van te zijn dat er snel weer een serie verhogingen volgt.

3. Herstart opkoopprogramma in eurozone
In de eurozone vond een vergelijkbare ommekeer plaats. De ECB had het opkoopprogramma eind 2018 net helemaal afgebouwd. Met het vertragen van de Europese economie, kwam de ECB in de loop van het jaar echter weer met nieuwe maatregelen. De rente werd dieper in negatief terrein geduwd en vanaf november wordt er weer 20 miljard euro per maand aan obligaties opgekocht.

4. Nieuwe renterecords
Het centrale bankbeleid droeg bij aan een scherpe daling van de rente nadat het er net op leek dat de rente alleen nog maar omhoog zou kunnen gaan. De Duitse tienjaarsrente zakte naar een nieuw dieptepunt van zo’n min 0,7 procent. In de VS naderde de tienjaarsrente het laagterecord van 1,32 procent.

5. Goede beurs, moeizame beursgangen in de VS
Hoewel het beursklimaat eind 2018 slecht was, was de verwachting wel dat enkele bekende technologiebedrijven in 2019 naar de beurs zouden komen. Vooral naar de beursgang van Uber werd al lang uitgekeken. Het mobiliteitsplatform kreeg net als concurrent Lyft een notering, maar de aandeelhouders hebben vooralsnog weinig plezier beleefd aan deze aandelen. Beide bedrijven zijn nog altijd sterk verlieslatend en de koersen staan ruim onder de introductiekoers.

Het afblazen van de beursgang van WeWork was ook een negatieve verrassing. Begin 2019 kreeg het vastgoedbedrijf nieuwe stijl een waardering van bijna 50 miljard dollar. Nadat de prospectus grote verliezen had laten zien moest de beursgang worden afgeblazen en decimeerde de waardering. Daarmee lijkt het erop dat 2019 wel het jaar is waarin op de beurs kritischer wordt gekeken naar de werkelijke resultaten van de technologie-ondernemingen die een notering nastreven, en dat is een goede ontwikkeling.

6. Goed jaar overnames
Overname-adviseurs vreesden na een goed 2018 dat in 2019 een omslag zou komen. Dat is zeker niet gebeurd. Volgens Allen & Overy was het een van de beste jaren, zowel wat betreft het aantal overnames als de waarde van de transacties. Aan het Damrak valt bijvoorbeeld de biedingsstrijd rond Just Eat tussen Prosus en Takeaway op.

De AEX-index staat op een niveau dat sinds begin deze eeuw niet is gezien, de herbeleggingsindex brak in 2019 nieuwe records. Al met al was het toch vooral een jaar van meevallers en positieve verrassingen als het gaat om beurs en economie.