VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De bouwsector in Nederland zal dit jaar waarschijnlijk krimpen door de problematiek rond stikstof en PFAS. Daarmee is ons land een uitzondering, in omliggende landen groeit de sector wel.

Volgens ABN Amro wordt de impact van de stikstof- en PFAS-problematiek nu zichtbaar. Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen lag tussen oktober en augustus meer dan een kwart lager dan een jaar eerder. De gemiddelde orderportefeuille van bouwbedrijven nam in oktober af van 9,9 naar 9,4 maanden werk.

De bank verwacht nu dat de bouwsector dit jaar 2 procent in volume zal krimpen. Vooral de woningbouw (-2,5 procent) en de grond-, wegen- en waterbouw (-3,5 procent) gaan een slecht jaar tegemoet.

De enige positieve uitzondering zijn ingenieursbureaus voor wie ABN Amro een plus van 2,5 procent verwacht. Daarbij speelt mee dat die veel werken voor opdrachtgevers in het buitenland. “Daar spelen de PFAS- en stikstofproblemen doorgaans niet”, constateert ABN Amro.

Dat het echt puur de milieuproblematiek is die een rol speelt in de Nederlandse bouw blijkt ook uit de verwachtingen voor omringende landen. Deze zijn namelijk allemaal positief.

Groei in Duitsland
De Duitse brancheorganisatie Bauindustrie verwacht bijvoorbeeld voor dit jaar 5,5 procent groei. De woningbouw zal in Duitsland dit jaar zelfs met 7 procent groeien. De bouw van openbare werken zoals infrastructuur met 4 procent.

En in Frankrijk
In Frankrijk is het beeld iets minder rooskleurig met een groei van de woningbouw met 1,2 procent en een gelijkblijvende omzet in de openbare werken. Bij het laatste speelt mee dat 2019 een topjaar was doordat gemeenten in aanloop naar gemeentelijke verkiezingen de uitgaven voor bouwprojecten opschroefden.

Zelfs in het VK trekt de bouwactiviteit aan
In het Verenigd Koninkrijk is de verwachting dat het wegvallen van de onzekerheid rond brexit positief zal doorwerken. De Britse bouwsector zou dit jaar volgens marktonderzoeker Glenigan met 2 procent moeten groeien, waarbij er wel vanuit wordt gegaan dat er een handelsakkoord komt met de EU.

Het verschil in verwachting tussen Nederland en de rest van Europa is ook te zien in de beurskoersen. Terwijl de aandelen van Nederlandse bouwbedrijven BAM en Heijmans flink zijn gedaald sinds de zomer, steeg de Stoxx Europe 600 Construction & Materials zo’n 15 procent.

De Nederlandse bouwsector is dus in alle opzichten een negatieve uitzondering in Europa. Een lichtpunt dat ABN Amro wel ziet is dat een soort ‘stuwmeer’ van projecten ontstaat waardoor de activiteit ook weer flink kan aantrekken. Dat zal echter pas na 2020 gebeuren, is de verwachting.