VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Prosus was vrijdagochtend een van de grootste winnaars in de AEX, die er toch al goed bij lag. Verschillende berichten stuwen de koers van de nieuwkomer op het Damrak.

Goldman Sachs kwam donderdag met een koopadvies voor Prosus waarbij het aandeel bovendien op de favorietenlijst werd gezet. De Amerikaanse zakenbank hanteert een koersdoel van 94 euro, ruim boven de huidige 71 euro.

Volgens de analisten van Goldman biedt Prosus één van de meest overtuigende beleggingskansen voor 2020, omdat het bedrijf de grootste en snelst groeiende Europese investeerder in internetbedrijven voor consumenten is.

Goldman denkt dat de markt met name de goede vooruitzichten voor het Chinese Tencent, waarin Prosus een groot minderheidsbelang heeft, onderschat. Ook de deelnemingen in de maaltijdbezorging en online marktplaatsen kunnen sterk profiteren van consolidatie in de sector en marktherstel.

Goldman Sachs waardeert de portefeuille van niet-beursgenoteerde bedrijven op 26 miljard dollar, wat zo’n 35 procent hoger is dan de gemiddelde waardering door analisten. Daarnaast stelt Goldman dat Prosus nog overnames kan doen die waarde toevoegen.

Een ander bericht is dat bestuursvoorzitter Bob van Dijk van Prosus voor bijna 62 miljoen euro aan aandelen in het Prosus-moederbedrijf Naspers heeft verkocht. Tegen De Telegraaf zei een woordvoerder hierover dat Van Dijk een deel van zijn aandelenbelang wil inwisselen voor obligaties van het bedrijf, en dat hij ook na deze transactie meer dan tien maal zijn jaarsalaris aan aandelen Naspers hebben in zijn persoonlijke portefeuille zal hebben. Naspers is belangrijkste grootaandeelhouder in Prosus met een belang van 74 procent.

Goldman verwacht dus nog overnames, maar Prosus viste recentelijk wel achter het net in de felle overnamestrijd met Takeaway om de Britse maaltijdbezorger Just Eat. Takeaway wordt daardoor marktleider in een handvol Europese markten waar het dat nog niet was en ook in Canada en Brazilië.

Die nieuwe combinatie wordt een geduchte concurrent van het Duitse Delivery Hero, waarin Prosus een belang heeft. Samen met Just Eat gaat de beurswaarde van Takeaway richting 12 miljard euro, waarmee dat bedrijf in de AEX terecht zou zijn gekomen, ware het niet dat men heeft aangekondigd dat de beursnotering in Amsterdam zal worden verruild voor een notering in Londen. Het hoofdkantoor van Takeaway blijft wel in Amsterdam.

De uit Zuid-Afrika hier neergestreken investeringsmaatschappij Prosus zal zijn plaats in de AEX dus waarschijnlijk niet aan concurrent Takeaway kwijtraken. Sterker nog, de kans is volgens analisten groot dat Prosus later dit jaar zal worden opgenomen in de Euro Stoxx 50. Dat is goed voor de verhandelbaarheid en kan doorgaans ook geen kwaad voor de koers.
Gerelateerde artikelen