VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Tesla verbaast vriend en vijand op de beurs. De koers is in minder dan een jaar tijd verdrievoudigd. De grootste optimist voorspelt een vertienvoudiging, vanaf het huidige niveau.

Tesla zit met name sinds de meevallende jaarcijfers sterk in de lift. In het laatste kwartaal van 2019 werd een winst geboekt van 105 miljoen dollar. Tesla voorspelde dat in 2020 de winst verder zal oplopen en dat meer dan een half miljoen auto’s zullen worden afgeleverd. Dat was ver boven de verwachting van analisten.

Het lijkt erop dat Tesla de productie van de middenklasser Model 3 op orde heeft. Daardoor verbrandt het bedrijf geen cash meer, maar begint het geld juist binnen te stromen. Het afgelopen jaar lijkt een ‘keerpunt’ te zijn geweest. Met een positieve kasstroom kan Tesla zichzelf financieren.

Analisten lijken dan ook steeds optimistischer te worden over de winstgroei die gaat komen. Het opschalen van de productie moet eigenlijk nog beginnen en dat kan de kostprijs nog behoorlijk drukken. Twee enorme fabrieken, in Shanghai en Berlijn, worden momenteel gebouwd.

Het kan verkeren. Ruim een jaar geleden veroorzaakte Elon Musk nog grote onrust met een tweet  waarin hij aankondigde Tesla van de beurs te halen voor 420 dollar per aandeel. Nederlandse beleggers toonden zich op dat moment juist vrij pessimistisch over de nabije toekomst voor het aandeel van de Amerikaanse automaker.

De meningen over Tesla zijn ook nu nog sterk verdeeld. Maandag ging het aandeel voor het eerst door de 700 dollar en kwam een van de grootste optimisten over dit aandeel, chief investment officer Catherine Wood van het Amerikaanse ARK Invest, met een koersdoel dat het tienvoudige van de huidige koers is.

Het is niet de eerste keer dat ARK Invest een koersdoel op Tesla plakt. Al op het moment dat Musk Tesla van de beurs dreigde te halen zei ARK dat 420 dollar veel te weinig zou zijn. Het aandeel zou binnen vijf jaar tussen de 700 en 4000 dollar waard zijn, voorspelde de vermogensbeheerder uit New York op 22 augustus 2018. Die voorspelling is maandag alvast uitgekomen.