VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deutsche Telekom is het grootste telecommunicatieconcern van Europa. De waardecreatie vindt echter vooral plaats bij de Amerikaanse dochter T-Mobile USA. Die geldt op dit moment als hét succesverhaal in de sector, groeit hard en kan door een fusie met concurrent Sprint nog een extra impuls krijgen.

Deutsche Telekom meldde deze week dat in 2019 een recordomzet is geboekt van ruim 80 miljard euro en dat de winst met 80 procent groeide naar 3,9 miljard euro. Bestuursvoorzitter Tim Höttges sprak van een ‘historische dag’. “We hebben met deze resultaten onze positie bevestigd als de duidelijke nummer één in de sector in Europa.”

Groei vooral in VS
Het zijn alleen niet zozeer de Europese activiteiten die goed draaien, maar vooral die in de VS. Terwijl de omzetgroei in Duitsland, Nederland en de rest van Europa maximaal anderhalf procent bedroeg, was dat bij T-Mobile USA bijna 5 procent. De Amerikaanse beursgenoteerde dochter zag het aantal klanten in 2019 met 6,4 miljoen toenemen.

Daarmee zette T-Mobile USA een lange succesreeks voort. Onder topman John Legere is vanaf 2012 een strategie gevolgd waarbij de consument centraal is gezet. Vaste contracten zijn bijvoorbeeld afgeschaft en het bedrijf neemt boetes over van klanten die willen overstappen. Het bedrijf heeft zo in elk van de laatste zeventwintig kwartalen minstens 1 miljoen klanten toegevoegd.

T-Mobile USA groot deel waardering Deutsche Telekom
Tegelijkertijd is ook de waarde op de beurs opgelopen. Sinds T-Mobile USA in 2013 een beursnotering kreeg is het aandeel circa zes keer zoveel waard geworden.

Deutsche Telekom is nog steeds de grootste aandeelhouder met bijna twee derde van de aandelen. Door de sterke koersstijging is de Amerikaanse dochter een steeds groter deel van de waardering van Deutsche Telekom gaan uitmaken. Op dit moment is het belang zo’n 50 miljard euro waard, oftewel bijna twee derde van de marktwaarde van het Duitse concern.

Fusie met Sprint kan leiden tot extra waardecreatie
Het Amerikaanse bedrijf staat in de startblokken voor een fusie met concurrent Sprint. Deze zit al jaren in het vat, maar stuitte op mededingingsbezwaren. Eerder deze maand verwierp de rechter een verzoek van een aantal Amerikaanse staten om de fusie te blokkeren en nu lijkt niets een samengaan van de twee meer in de weg te staan.

Het gecombineerde bedrijf wordt ongeveer even groot als concurrenten AT&T en Verizon. Deutsche Telekom-bestuursvoorzitter Höttges denkt zelfs dat T-Mobile USA de grootste kan worden, liet hij weten tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Hij zei ook dat er nog een gat is in de waardering op de beurs. De twee concurrenten zijn zo’n 240 miljard (Verizon) en 275 miljard (AT&T) dollar waard. Dat is grofweg het dubbele van het gefuseerde bedrijf. Daar zal de fusie verandering in moeten brengen. “Ik zie niet waarom dat niet flink kan worden teruggebracht”, aldus de topman.

Dat zal dan ongetwijfeld ook zijn impact hebben op de beurskoers van het Duitse moederbedrijf. Bij het grootste telecombedrijf van Europa draait het dan straks nog meer om wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt.

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen