VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Wuhan-virus, de variant van het coronavirus die eind vorig jaar opdook in de Chinese stad Wuhan, heeft de aandelenbeurzen wereldwijd maar heel kort van hun stuk gebracht. De maatregelen die genomen werden om de ziekte te bestrijden, onderstrepen het belang van gezondheidszorg, een sector die ook voor de wereldeconomie steeds belangrijker wordt.

Met een virus besmette personen moeten worden onderzocht of in quarantaine gesteld, om verspreiding te voorkomen. Verschillende bedrijven hebben zich gestort op de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus dat bescherming kan bieden aan de zwaksten in de samenleving. Enkele bestaande medicijnen lijken de ziekteverschijnselen effectief te bestrijden, zoals het door Gilead Sciences ontwikkelde Remdesivir.

De medische sector wordt in de meeste ontwikkelde economieën, en dus ook op de beurs, steeds belangrijker. De sector bestaat eigenlijk uit drie delen: medisch specialistische zorg, langdurige zorg en farmacie.

Het eerste omvat ziekenhuizen en behandelcentra, het tweede verpleging, verzorging, thuiszorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg; deze instanties zijn vaak (semi-)overheidsinstellingen. Het farmaciedeel omvat de medicijnmakers en bedrijven die zich bezighouden met medische (bio)technologie en life sciences. Hier vinden we de meeste beursgenoteerde bedrijven.

Aandelen in de farmaciesector gingen rond het jaar 2000 voor dertig keer de winst over de toonbank. Nu is de koers-winstverhouding in veel gevallen nog niet de helft daarvan. Vaak hebben lagere waarderingen te maken met het feit dat patenten van succesmedicijnen waar sommige farmaceuten zwaar op leunden aflopen, waardoor ze goedkoop kunnen worden nagemaakt door generieke medicijnmakers. De onzekerheid over wat er nog in de ‘pijplijn’ zit is dan groot. De sector is al jaren uit de gratie bij beleggers en dat biedt kansen.

Hiernaast drie actief beheerde aandelenfondsen die hun portefeuille wereldwijd spreiden, maar daarbij een sterke voorkeur aan de dag leggen voor bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg. Zij beleggen alle drie meer dan 20 procent van de aan hen toevertrouwde middelen in deze sector.





Drie wereldfondsen met extra geneeskracht
Het Fundsmith Equity Fund is volgens Morningstar een van de sterkste opties voor wereldwijde kwaliteitsaandelen. Het fonds concentreert zich op bedrijven van hoge kwaliteit die cash genereren en waarde toevoegen, wat in het recente verleden tot uitstekende resultaten heeft geleid.

Beheerder Terry Smith is een origineel denker die eigengereide keuzes durft te maken.

Gezondheidszorg is met ruim 25 procent de belangrijkste sector voor dit fonds en in de top 10 van de geconcentreerde portefeuille (slechts 27 aandelen) vinden we medisch-technologiebedrijf Stryker, diagnostiekspecialist IDEXX Laboratories en producent van laboratoriumapparatuur Waters corp.

De jaarlijkse kosten voor dit fonds zijn met 1,06 procent iets hoger dan gemiddeld bij de concurrentie.

Het MFS Meridian Global Concentrated Fund is ook een goede keus voor wie graag relatief veel in gezondheidszorg belegt: zo’n 23 procent van het fonds zit in deze sector. Het fonds heeft een historie die teruggaat tot 2008 en de prestaties zijn over die hele periode goed. De laatste jaren zijn helaas niet om over naar huis te schrijven, het fonds blijft daarin dicht bij de benchmark.

Meridian streeft naar een compacte selectie van groeibedrijven van hoge kwaliteit, wat een geconcentreerde portefeuille (25 namen) heeft opgeleverd waarin biotechnologiebedrijf Thermo Fisher Scientific en medisch-instrumentenmaker Medtronic in de top 3 staan.

Dit fonds heeft capabele beheerders, ook na de recente pensionering van de ervaren David Mannheim.

Puntje van aandacht bij dit fonds vormen echter de relatief hoge kosten: 1,28 procent per jaar. Dat is aan de hoge kant in vergelijking met concurrenten.

Het Stewart Investor Worldwide Sustainability Fund is met 0,9 procent kosten op jaarbasis een stuk voordeliger en het maakt volgens Morningstar bovendien een analyse die dieper gaat dan die van de meeste concurrenten.

Stewart heeft een voorkeur voor goed geleide bedrijven tegen redelijke waarderingen en laat de benchmark voor wat hij is. Daarmee wordt deze overigens tot nog toe niet verslagen.

De portefeuille is met 46 posities minder sterk geconcentreerd dan de twee fondsen hierboven, maar met ruim een derde van de portefeuille in de gezondheidszorg heeft het Stewart Investor Worldwide Sustainability Fund wel de meest uitgesproken sectorvoorkeur. De top 10 bestaat zelfs voor de helft uit bedrijven die op de een of andere manier actief zijn in de gezondheidszorg.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap