VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De smartphone is onze nieuwe beste vriend. De een gebruikt hem voor statusupdates en verzamelt obsessief hartjes en duimpjes. De ander checkt constant zijn e-mails, leest het laatste nieuws of kijkt filmpjes die laten zien hoe fantastisch andere mensen leven.

Wat als je zou besluiten één uur per dag je telefoon uit te schakelen om in jezelf te investeren? Als je elke dag die tijd zou gebruiken om te lezen, na te denken, te schrijven, of cursussen te volgen om zo stap voor stap je kennis te vergroten en je vaardigheden te verbeteren?

Je terugtrekken en de ruis om je heen uitschakelen, kan het verschil maken tussen stilstand en ongekend succes. Neem Charlie Munger, zakenpartner van Warren Buffett. Als jonge advocaat nam hij het besluit om één uur per dag aan zijn belangrijkste klant te verkopen: hijzelf. De gederfde inkomsten nam hij voor lief.

In het uur dat hij zo had vrijgemaakt, las hij over alles wat hem interesseerde – van vastgoed en beleggen tot kunst en wetenschap. Munger ziet die investering als het fundament voor zijn latere succes. Hij gelooft er zozeer in, dat hij met de jaren het aantal uren dat hij in boeken of bespiegelingen is verzonken, alleen maar heeft uitgebreid.

We schrijven in deze column veel over hoe je je geld verstandig kunt beleggen. Over het vergroten van je financial capital. Maar wat het voorbeeld van Munger duidelijk maakt, is dat je financiële en emotionele welzijn begint met investeren in je human capital.

Ook hier geldt het rente-op-rente-effect. Als we elk jaar een paar procent wijzer worden, groeit onze kennis en kunde in absolute zin steeds sneller en daarmee het potentieel om ons menselijk kapitaal om te zetten in financieel kapitaal. Maar het emotionele rendement is misschien nog wel belangrijker. Weinig dingen leiden tot meer geluk en tevredenheid dan het leren van iets nieuws. De beste investering ben je zelf.

Dit is een column van Marius Kerdel en Jolmer Schukken, oprichters van Triple Partners en auteurs van De Beleggingsillusie