VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het verschil tussen de rente en het dividendrendement op aandelen is historisch groot. Dat betekent echter niet dat dit verschil alleen kleiner kan worden doordat de rente zal stijgen. Het dividend kan ook de gedaalde rente achterna.

Dividendfondsen worden in deze tijden van boeterentes op spaarrekeningen vaak een alternatief genoemd voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten. Maar het zijn juist de aandelen met de hoogste dividendrendementen die het kwetsbaarst zijn, nu meer dan ooit.

ABN Amro en ING hebben momenteel veel moeite nog wat te verdienen in hun rentebedrijf, waar zij altijd een goede marge konden maken tussen aangetrokken en uitgeleend geld. Die rentemarge bleef bij ING in het laatste kwartaal van 2019 nog redelijk op peil, bij ABN Amro lukte dat niet meer.

Dat feit, plus de hoge kosten voor het aangescherpte witwasbeleid en grote afschrijvingen in de offshore-sector, zorgt ervoor dat die bank voor het eerst sinds de rentree op de beurs in 2015 de dividenduitkering gaat verlagen.

En ABN Amro is niet de enige. Ook Commerzbank verlaagde de uitkering, verschillende vastgoedfondsen kondigden al dividendverlagingen aan omdat de huurinkomsten teruglopen, en de Duitse automaker Daimler verlaagde het dividend om geld vrij te maken voor investeringen in nieuwe elektrische modellen. Er zullen de komende maanden vermoedelijk nog verschillende bedrijven volgen die aankondigen dat zij het mes in hun dividend zetten.

Let in uw beleggingsportefeuille dus goed op met dividendfondsen en dividend-etf’s. Die zitten sterk overwogen in bedrijven die kwetsbaar zijn voor de grote veranderingen in de economische structuur die nu plaatsvinden. Bedrijven die iets moeten verdienen aan iets dat er niet meer is, zoals rente, maar ook de energiebedrijven die mogelijk te maken krijgen met stranded assets en bedrijven die grote investeringen moeten doen in nieuwe technologie, zoals de autofabrikanten. Dat zijn juist de aandelen waar het dividendrendement nu vaak erg hoog is. Maar dat komt ook omdat de markt juist daar op een dividendverlaging vooruitloopt.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB