VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis had opnieuw een matig jaar in 2019. De markten die het offshore bedrijf bedient trekken wel aan en dat is vooral te zien in de ordergroei. Een terugkeer van de vette jaren van het midden van het vorige decennium lijkt nog niet aan de orde.

Boskalis rapporteerde deze week de jaarcijfers. Onder de streep resteerde een nettowinst van circa 75 miljoen euro. Het resultaat was vorig jaar beter dan in 2018, toen door afboekingen een verlies van 436 miljoen euro werd geleden, het aandeel een derde van zijn waarde verloor en uit de AEX viel. Toch was 2019 op zijn best matig te noemen, vooral afgezet tegen de vette jaren die Boskalis in het midden van het vorige decennium kende.

Hoge winstmarges en dividenduitkeringen
In 2014 en 2015 lag de nettowinst van het bedrijf namelijk ruim boven de 400 miljoen euro per jaar. Van 2012 tot en met 2016 lag de operationele winstmarge (ebit-marge) ook steevast in de dubbele cijfers. Dat werd de afgelopen drie jaar niet meer gehaald. Vorig jaar was de winstmarge iets meer dan 4 procent.

Aandeelhouders profiteerden in die vette jaren ook mee. Over 2014 en 2015 keerde Boskalis nog 1,60 euro dividend uit. Daar steekt de uitkering van 0,50 euro over 2019 behoorlijk pover bij af.

De oorzaken van de magere jaren zijn bekend. Het is al een paar jaar rustig als het gaat om grote baggerwerken en de markt voor projecten op zee voor de energiesector is zwak. Desondanks zijn er tekenen dat het de goede kant op gaat.

Twee jaar van records voor orderboek
Het meest concreet is dat te zien in de orderinstroom. Het orderboek bereikte eind 2019 een nieuwe recordstand van 4,7 miljard euro. Een jaar eerder had de opdrachtenportefeuille ook al een nieuw record aangetikt.

Vooral de orders uit de offshore windindustrie groeien op dit moment sterk. De divisie Offshore Energy heeft nu ruim 1,5 miljard euro aan werk in de boeken staan waaronder ook veel windprojecten.

Maar zijn de records ook een voorbode van een terugkeer van de vette jaren? Dat lijkt nog maar de vraag. “Het is een geleidelijk herstel. Geen v-vormig herstel waar zaken weer terug gaan naar de periode van 2014 tot 2016, maar we zien positieve ontwikkelingen”, zei bestuursvoorzitter Peter Berdowski op de Boskalis-website.

Het businessplan voor de komende drie jaar tot en met 2022 bevat ook geen cijfermatige doelstellingen en voor dit jaar heeft Boskalis die ook niet. Het blijft daarmee wachten op wat komen gaat bij Boskalis.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen