VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terwijl in ons land alle scholen tenminste drie weken dichtgaan en horeca, sportclubs en talloze andere gelegenheden de deuren sluiten, draait de beurs gewoon door. Nou ja, gewoon: de achtbaanrit wordt heftiger en heftiger.

Het is nu aan de centrale banken om op grote schaal in te grijpen en de meubelen te redden, schreven wij hier vorige week al. De Amerikaanse Federal Reserve beantwoordde aan die wens en verlaagde zondagavond de rente voor de tweede keer in twee weken met een ongekend grote stap: 100 basispunten. Twee weken eerder werden er al 50 basispunten van de ‘federal funds rate’ afgehaald.

De Amerikaanse rente is nu bij het nulpunt aanbeland. Die van de ECB zit daar al enige tijd onder. De Fed zou eigenlijk op woensdag vergaderen, maar wilde daar niet op wachten. Behalve de renteverlaging gaat ook voor minimaal 700 miljard dollar aan schuldpapier opkopen en samen met de andere grote centrale banken maatregelen nemen zodat gewone banken wereldwijd over dollars kunnen blijven beschikken.

De ECB hield vorige week de rente ongewijzigd, maar kwam wel met een ongekend pakket aan maatregelen om de Europese economie op de been te houden.

Het is van groot belang het financiële systeem liquide te houden zolang het coronavirus nog niet bedwongen is, want dat de Europese economie de komende weken stil ligt, is onvermijdelijk. In dat verband kunnen beleggers hier een les leren van de economische cijfers die zondagnacht in China bekend werden gemaakt. Het aantal corona-besmettingen neemt daar inmiddels af, maar de industriële productie daalde in februari met 13,5 procent en de detailhandelsverkopen met ruim 20 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is even wennen: de industriële productie en detailhandelsverkopen groeiden in China de laatste jaren steevast met 7 à 8 procent op jaarbasis.

De cijfers over maart zullen ook dramatisch zijn, dat is al wel duidelijk. De economische schade van het coronavirus zal ook bij heel wat Europese bedrijven leiden tot dramatische cijfers over de eerste kwartalen van 2020.

Men kan zich afvragen wat een lagere rente of het opkopen van obligaties nog helpt als de vraag naar veel diensten en producten wegvalt doordat mensen noodgedwongen thuis zitten. Toch kunnen de maatregelen bedrijven en huishoudens nu al helpen en kunnen zij als het virus eenmaal onder controle is de economie en de beurs een flinke steun in de rug geven.

De Amsterdamse beurs heeft haar hoofd daar nog niet naar staan: de AEX, nog geen maand geleden ruim boven de 600 punten, begon maandag fors lager en dook onder de 400-puntengrens.