VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 maart 19:54

Het coronavirus slaat hard toe in de luchtvaartsector. Air France-KLM stopt de komende dagen bijna volledig met vliegenAlle grote Airbussen en Boeings van het type A380 en 747 zullen voorlopig aan de grond blijven. 

Als gevolg zal het aantal passagierskilometers, een belangrijke indicator van de activiteit van luchtvaartmaatschappijen, tot maar liefst 90 procent terugvallen. Het bedrijf hoopt circa de helft van de omzetterugval te compenseren door variabele kosten te verlagen. Air France KLM kampt met hoge vaste kosten, relatief veel schulden en een beperkte cashbuffer. Het blijkt iedere keer een dodelijke cocktail als het vliegverkeer instort.  

 

Noodkreet om staatsinjectie 
Het Franse-Nederlandse bedrijf staat niet alleen. De luchtvaartsector wordt geconfronteerd met de grootste crisis ooit. Het Britse IAG (eigenaar van British Airways en Iberia) reduceert de capaciteit met 75 procent, Finnair met 90 procent en Ryanair met 80 procent. De Ierse prijsvechter overweegt zelfs het vliegverkeer helemaal stil te leggen. Aan de andere kant van de oceaan schrappen ook de grote Amerikaanse maatschappijen zoals Delta Airlines, United Airlines, en American Airlines noodgedwongen vluchten 

De industrie waarschuwt inmiddels dat massaontslagen onvermijdelijk zijn en dat zonder overheidsingrijpen de meeste luchtvaartmaatschappijen al in mei dit jaar failliet zijn. Een reddingsboei vanuit de overheid en wat coulance van kredietverschaffers lijkt een voorwaarde om te overleven. Blijft dit uit lijkt een kaalslag in de sector een garantie. De zwakkeren zullen het loodje leggen. Hopelijk hoort Air France KLM daar niet bij.