VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 maart 16:25

De laatste jaren meldden activistische beleggers zich geregeld aan de poort bij Europese levensmiddelenreuzen.

Het Zwitserse Nestle, bekend van Nespresso en KitKat, en Franse Danone (Evian en Yakult) werden achterna gezeten door de activisten Third point en Corvex. Unilever wees begin 2017 een ongevraagd bod af van belager Kraft-Heinz.

De boodschap was duidelijk: het kon en moest efficiënter. Vooral de “luie” balansen waren de Amerikanen een doorn in het oog.

Waar het in Europa usance is om de schulden te maximeren tot pakweg drie keer de winst (ebitda), is in de VS een schuldratio’s van boven de vier normaal. Hogere schulden vertalen zich in een hoger rendement op het aandelenkapitaal. De bodemrentes versterken dit effect nog eens. Dat de buffer inteert is doorgaans geen factor van belang.

In bange dagen lijkt de balans opeens het enige dat telt. Binnen de levensmiddelensector kregen Amerikaanse bedrijven als AB InBev (schuldratio van 4,6) en Heinz (6,5) - gedeeltelijk in handen van dezelfde, schuldbeluste eigenaar – de hardste klappen op de beurs. Sinds begin dit jaar daalden deze aandelen met ruim 30 procent, respectievelijk 50 procent.

In Europa krijgen Nestle, Danone en Unilever ook klappen, maar de koersdalingen zijn minder rampzalig. Dat kan niet los gezien worden van de meer conservatievere balansen.


Hoe hoger de schuld, hoe harder de klap

Horizontale as: verhouding tussen de nettoschuld en ebitda weer. Hoe hoger het getal hoe zwakker de balans.  
Verticale as: het rendement van de beursfondsen sinds begin dit jaar.   

In de VS zijn Campbell Soup (schuldratio van 3,5) en General Mills (4,5) de uitzondering. Tot een maand geleden werden deze beursfondsen door beleggers gemeden vanwege de angst voor structurele krimp bij deze traditionele grootgrutters.

Nu de hamstergekte is toegeslagen zullen de twee goede zaken doen. De aandelen van Campbell en General Mills staan sinds begin dit jaar zelfs (miniem) in de plus.

Hopelijk worden de vette winsten gebruikt om schulden af te lossen.