VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 maart 16:57

De lagere economische activiteit zorgt voor een groter aandeel aan hernieuwbare energie dan onder normale omstandigheden het geval is. Hiermee loopt ook de kans op onbalans op het elektriciteitsnet op, terwijl dit onder normale omstandigheden al voor volatiele stroomprijzen kan leiden.

Energie-export
Voor netwerkbeheerders als Tennet is dit lastig; als het aanbod te groot wordt ten opzichte van de vraag, kan dit tot schade leiden aan de infrastructuur. Een oplossing is om deze overvloedige energie via hoogspanningskabels te exporteren naar het buitenland. Vanuit Nederland lopen zulke kabels naar Belgie, Scandinavie en Duitsland.

Nemo Link
De Belgische en deels beursgenoteerde netbeheerder Elia Systems Operator heeft een belang in een dergelijke kabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk, genaamd Nemo Link. Afgelopen jaar was deze kabel goed voor een nettowinst van 6.5 miljoen euro, ongeveer 2 procent van de totale jaarwinst. Als door toenemende volatiliteit in energieproductie de spreads tussen de stroomprijs in het VK en het Europese vasteland toenemen, zal Elia hier garen bij spinnen. De kabel kent namelijk hoge vaste rente- en afschrijvingskosten en kampte afgelopen jaar met lage spreads.

Wel is het gezien het hoge schuldniveau van het bedrijf van belang dat de winstgevendheid van de activiteiten in Belgie en Duitsland op peil blijft; zelfs als Elia geld als water verdient door de zeekabel, blijft het bij neergang in die markten dweilen met de kraan open.