VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 maart 11:47

In de laatste tien jaar werd geregeld over het faillissement van de stockpicker gesproken. De meerwaarde van goed je huiswerk en kansrijke aandelen selecteren was nihil. Door de ingrepen van centrale banken vlogen alle aandelen de lucht in, zoals bootjes in de haven bij vloed.

Op weg naar beneden is het ook lastig schuilen, maar – voor een stockpicker die goed zijn huiswerk doet – niet onmogelijk. Wij veegden de grootste Europese en Amerikaanse indices op een hoop en rangschikten de 1105 aandelen op het behaalde rendement sinds begin dit jaar.

Het levert een slagveld op: slechts 61 beursfondsen wisten hun voeten droog te houden. Dat is 5 procent van het totaal.

Het beste fonds is het in Kopenhagen genoteerde Ambu, dat onder meer apparatuur maakt die je op de intensive care afdeling van ziekenhuizen vindt (plus 34 procent). Denk aan beademingsapparatuur, gezichtsmaskers en reanimatiesystemen.

Het Amerikaanse Regeneron steeg ook met ruim 30 procent. Het bedrijf verlengde onlangs een overeenkomst met de overheid om een behandelplan voor het virus ontwikkelen. Eerder was het hierin succesvol bij Ebola. Ook Clorox, groot in desinfecterende sprays en doekjes, zag de aandelen met tientallen procenten oplopen.

Lege bioscopen
In crisistijd is het vooral belangrijk om de grootste klappen te vermijden. Die vielen bij de energiefondsen, cruisebedrijven en vliegtuigmaatschappijen.

Maar het grootse beursslachtoffer van het virus is het in Londen genoteerde Cineworld, dat 787 bioscopen uitbaat in circa 10 landen. Waar de meeste bedrijven in het duister tasten over de exacte impact van corona is Cineworld buitengewoon expliciet: in een scenario dat het alle deuren moet sluiten zou het doek wel eens voor eeuwig kunnen vallen.

Analisten van Jeffries rekenen voor dat Cineworld in een totale shutdown 115 miljoen dollar per maand verbrandt. Aangezien er nu 470 miljoen in kas zit betekent dit dat het bedrijf circa 4 maanden kan overleven.

Door de enorme schuldenlast als gevolg van een veel te dure Amerikaanse overname 2018 sluiten beleggers een faillissement niet uit. Het aandeel verloor meer dan 90 procent sinds januari.

Uitleg. Elke stippeltje op in de grafiek geeft een beursfonds uit de Europese stoxx 600 en de Amerikaanse S&P weer. De grafiek brengt in beeld dat er slechts 61 fondsen sinds begin dit jaar een rendement wist te behalen dat boven de nul procent ligt.