VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 maart 14:27

De vraag naar desinfecterende gel is hoog, heel hoog. Het Franse luxeconcern LVMH liet zelfs weten enkele van haar parfumfabrieken tijdelijk om te bouwen teneinde Franse ziekenhuizen, die massaal om het goedje verlegen zitten, te kunnen bevoorraden. Niet veel later meldde DSM een soortgelijke stap te onderzoeken.  

Opvallend is de situatie rond Air Liquide, de Franse beursgenoteerde leverancier van industriële gassen. Eind vorig jaar onderzocht Air Liquide de mogelijkheden om dochterbedrijf Schülke af te stoten. Deze producent van onder andere desinfecterende handgel en ziekenhuisreinigingsmiddelen paste niet meer in het portfolio van de onderneming. Op zich leek de timing goed; het klimaat voor M&A was gunstig en de waarderingen historisch hoog.

Inmiddels is de situatie gekanteld; de markt voor fusies en overnames zit grotendeels op slot en zal zich de komende tijd grotendeels beperken tot distressed M&A, noodverkopen dus.

Voor Air liquide ligt dat wat anders. Met de toegenomen vraag naar desinfectiemiddelen kan het concern mogelijk een ‘coronapremie' tegemoet zien bij de verkoop. Volgens de Financial Times zou Air Liquide bieders hebben gevraagd een hoger bod te doen op het te verkopen bedrijf. In de tussentijd profiteren de Fransen nog van de – ongetwijfeld – flink hogere omzet- en winstcijfers van de dochter.