VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het dividend uitkeren of schrappen? Met de coronacrisis is dat een acute vraag voor veel beursgenoteerde ondernemingen. Het Spaanse Inditex, eigenaar van grote kledingketens als Zara en Bershka, kiest voor een alternatief: uitstel van het dividendbesluit tot de zomer.

Inditex publiceerde woensdag sterke cijfers over het afgelopen boekjaar dat liep tot eind januari. Het bedrijf draaide 28,3 miljard euro omzet en maakte 3,6 miljard euro nettowinst. De omzetgroei bedroeg 6,5 procent.

Alle merken van de onderneming boekten in 2019 omzetgroei. Bij de Zara was die 8,5 procent. De online omzet groeide met bijna een kwart en was goed voor 14 procent van het totaal.

De cijfers over de laatste weken vertellen vanzelfsprekend een totaal ander verhaal. Dat begon al in februari. In de eerste helft van maart lag de omzet bijna een kwart lager dan vorig jaar.

Dit komt volledig door sluiting van winkels, iets meer dan de helft van de circa 7.500 winkels van het bedrijf is gesloten. Opmerkelijk was dat Inditex liet weten dat de online activiteiten zich ‘als normaal’ ontwikkelen.

4 à 6 procent omzetgroei
Over de toekomst is Inditex opvallend positief. Zonder een specifieke verwachting uit te spreken, stelde de onderneming dat de onderliggende omzetgroei 4 tot 6 procent zal bedragen.

Vorig jaar betaalde Inditex aandeelhouders 2,7 miljard euro dividend. De grote vraag is wat het bedrijf dit jaar doet gezien de huidige situatie.

In veel gevallen zou het voor de hand liggen van de uitkering af te zien of deze te verlagen om cash vast te houden. Verschillende Europese bedrijven hebben dat ook gedaan. Het Britse supermarktconcern Morrison besloot bijvoorbeeld een deel van het dividend niet uit te keren.

Uitstel dividendbesluit
Inditex koos er echter voor om het besluit over het dividend uit te stellen. De raad van bestuur komt er op een later moment op terug en aandeelhouders mogen dan in juli stemmen.

De onderneming kijkt de situatie dus even aan tot er meer duidelijkheid is hoe de economie zich verder ontwikkelt. Dat het deze benadering kan nemen is wel te danken aan de solide financiële positie. Het bedrijf is min of meer schuldenvrij en had eind januari een netto kaspositie van 8,1 miljard euro. Een dergelijke comfortabele uitgangspositie hebben veel beursgenoteerde ondernemingen niet.

Die sterke balans en redelijk optimistische vooruitzichten voor de lange termijn hebben niet kunnen voorkomen dat het aandeel Inditex in de afgelopen weken een derde van zijn waarde verloor.