VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 maart, 14:55

De laatste dagen is de dollar aan een forse opmars bezig ten opzichte van de euro
En dat is bijzonder gezien ook de forse renteverlaging die de Amerikaanse centrale bankiers eerder deze week hebben bevolen. 
 
Gevoelsmatig wordt hier een van de grondbeginselen van de economische theorie met voeten getreden: de rente-pariteit. 
 
Hoe werkt de rentepariteit ook weer?
De rentepariteit stelt dat rentes tussen valutagebieden in principe gelijk zouden moeten zijn als gevolg van arbitrageprocessen. Volgens de theorie daalt de waarde van munt A ten opzichte van munt B bij een renteverlaging van munt A. Dit werkt als volgt. 
 
Bij onveranderde wisselkoersen zetten handelaren hun tegoed in munt A om naar munt B. Zij kunnen dan de onveranderde rente op munt B verzilveren. Echter, omdat Munt B in een vreemde valuta luidt, dient deze onder een arbitragestrategie nog wel te worden teruggerekend naar Munt A. 
 
Om het wisselkoersrisico dat daarbij hoort geheel uit te sluiten, kan de arbitreur een valutacontract afsluiten en de vreemde munt alvast verkopen voor Munt A. Als gevolg van de verkoop in de forward markt, daalt daardoor de waarde van Munt B ten opzichte van Munt A. 
 
In het voorbeeld verkoopt de Amerikaanse belegger dan de Euro forward tegen een koers waarbij de dollar meer waard is dan de huidige spotprijs. Belangrijke randvoorwaarde die achter deze theorie schuilgaat, is dat markten normaal functioneren.
Onder de huidige bijzondere marktomstandigheden is de pariteit blijkbaar even minder belangrijk en zoeken beleggers hun toevlucht in veilige valutahavens, zoals de yen en dollar. De boodschap moge duidelijk zijn. In tijden van crisis is cash king. Maar de dollar, dat is de keizer der valuta.