VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Achter de wolken schijnt de zon, of zoals de Britten zeggen: ‘Every cloud has a silver lining.’ Het coronavirus kan bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen versnellen en daarmee is wellicht ook het klimaat gebaat.

Een van de maatschappelijke ontwikkelingen waarover de meningen binnen bedrijven soms sterk verdeeld zijn is thuiswerken. Werknemers die hoofdzakelijk achter een beeldscherm werken, kunnen dat immers in principe overal. Kosten en tijd voor reizen kunnen dan eenvoudig worden weggestreept.

Dat is goed te merken op de financiële markten, nu veel mensen door de uitbraak van het coronavirus noodgedwongen thuiswerken. Het zwaarst geraakt zijn de sectoren die aan reizen gerelateerd zijn. Bedrijven zien af van zakenreizen en conferenties in binnen- en buitenland en kiezen structureel voor werken op afstand.

Dat hier op termijn mogelijk voordelen aan zitten is de insteek van Simon Webber, lead portfolio manager bij Schroders, in een recente publicatie.

Er bestaan al veel langer instrumenten en software voor videoconferenties of voor werken op afstand, maar het coronavirus kan weleens voor een omslagpunt zorgen. Webber vindt dit een interessante ontwikkeling. De mogelijkheden voor virtueel vergaderen en videoconferenties bestaan al zo’n jaar of vijftien. Theoretisch zou het tot een groei van de productiviteit moeten leiden, maar echt van de grond kwam het niet. Zakelijk reizen is een belangrijke groeisector voor de luchtvaart en de hotellerie gebleken.

Het coronavirus dwingt mensen nu echter op drastische wijze tot een gedragsverandering. De noodzaak van fysieke ontmoetingen zal opnieuw geëvalueerd worden nu men weken of mogelijk maanden een andere manier van werken moet accepteren. Dat zorgt ervoor dat werknemers en klanten eraan gewend raken en men de voordelen van een blijvende verandering in deze richting inziet.

Minder reizen helpt bedrijf en klimaat
De CO2-uitstoot die door zakenreizen wordt veroorzaakt, zorgt bij veel dienstverlenende bedrijven voor een grote carbon footprint. Zolang de luchtvaartindustrie geen alternatief vindt voor de vervuiling die met zakelijk reizen gepaard gaat, dan is het beperken van reizen de enige manier om die footprint te verkleinen. Over de wereld blijven reizen en toch denken dat we het klimaatprobleem wordt opgelost houdt geen stand.

Webber wijst op de negatieve consequenties voor bedrijfssectoren die afhankelijk zijn van reizen over lange afstanden. Hij verwacht niet dat alles terugkeert naar het oude als het virus ingedamd is. Het lijkt erop dat de huidige gedragsveranderingen een blijvende impact zullen hebben. Voor andere bedrijfssectoren zal deze omslag positief uitpakken. Er zal meer vraag komen naar software die werken op afstand mogelijk maakt, of technologie voor videoconferenties.

Een van de grote winnaars van de afgelopen weken is het Amerikaanse Zoom Video Communications, dat tussen de crashende beurskoersen sinds januari gewoon twee keer zoveel waard werd. De verwachtingen voor de omzet- en winstgroei werden de laatste weken sterk opgeschroefd.

Er is sinds de uitbraak van het coronavirus een scherpe stijging van het aantal keren dat de app van het bedrijf wordt gedownload. Every cloud has a silver lining, elke crisis heeft zijn winnaars. Het aandeel Zoom noteert nu meer dan 1000 keer de winst die in de afgelopen 12 maanden werd behaald, en de meeste analisten geven niet meer dan een ‘houden’-advies voor Zoom, dus enige voorzichtigheid is zeker geboden.