VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is iedere maand wel wat op de beurs. Kwartaalrapportages, cijfers over de economische groei of overnamenieuws. Maar de afgelopen maand was het met de coronacrash wel erg heftig. Hieronder in het kort de verhalen achter enkele opvallende veranderingen ten opzichte van de vorige Effect in de cijferbrij op de pagina’s 46-49.


Wereldhave


Activisten op de stoep
Wereldhave had een slechte maand, het aandeel verloor ruim een derde van zijn waarde. Kort nadat topman Matthijs Storm in Effect 3 had verteld over zijn toekomstplannen met het vastgoedfonds, kreeg hij een groep activistische beleggers op bezoek. Zij vertegenwoordigen 1,5 procent van het aandelenkapitaal en willen met Wereldhave in gesprek over de strategie. Met hun aandelenbelang kunnen zij agendapunten inbrengen bij de aandeelhoudersvergadering.

Het zou om tientallen aandeelhouders gaan die zich samen The Third Way noemen. De gemiddelde taxatie voor de winst per aandeel over 2020 ging in de afgelopen maand fractioneel omlaag van 2,50 naar 2,46 euro, toch aanzienlijk minder dan de beurskoers. Het aantal verkoopadviezen voor het aandeel nam af van 5 naar 4 (van de 8).

 


BMW


Winstval in 2019
BMW Group behaalde in 2019 een nettowinst van 5 miljard euro, bijna 29 procent minder dan een jaar eerder. De Duitse autobouwer stak in 2019 veel geld in de ontwikkelingskosten die gerelateerd zijn aan de elektrificatie van de modellen. De uitgaven aan research en development stegen met 11,9 procent naar een kleine 6 miljard euro. Op 15 maart was er het bericht dat in Leipzig een productiemedewerker besmet is met het coronavirus. Het aandeel BMW verloor in de afgelopen vier weken bijna 30 procent. Het (verwachte) dividendrendement steeg mede hierdoor van 4,9 naar 6,8 procent.

 


LVMH


Winstquarantaine
Het Franse luxegoederenconcern zal dit jaar zeker de gevolgen voelen van de daling van het vliegverkeer en vermijden van winkels op vliegvelden en andere drukke plaatsen. De parfums, dranken en lederwaren van LVMH doen het vaak goed bij toeristen. Het doorgaans vrij stabiele aandeel verloor dan ook een kwart van zijn waarde. Analisten schroefden hun taxaties voor 2020 fors terug. Die voor latere jaren bleven gewoon overeind. Uiteindelijk zal de mensheid echt wel weer op vakantie gaan. 

 


Flow Traders


Een van de weinige winnaars
De een zijn dood is de ander zijn brood. De Amsterdamse market maker Flow Traders verschaft liquiditeit op de effectenmarkt door het afgeven van bied- en laatprijzen en profiteert als het bloed over de beursvloer loopt. Het aandeel werd in vier weken 12 procent meer waard. Analisten verhoogden hun taxaties en bleven overwegend koopadviezen geven voor het aandeel (4 van de 7).

 


Air France-KLM


Uit de lucht gevallen
Het aandeel van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij halveerde in vier weken tijd. De taxaties voor de winst per aandeel gingen minder hard naar beneden: die voor dit jaar werd met 20 cent verlaagd naar 1,36 euro. De taxaties voor 2021 en 2022 gingen maar enkele centen terug. Op 3,5 keer de winst lijkt Air France-KLM zeer goedkoop. Maar het bedrijf moest op het hoogtepunt van de coronacrisis bijna de hele vloot aan de grond houden. Het kan niet worden uitgesloten dat de analisten hier met hun taxaties enigszins achter de feiten aanlopen.

 


AXA


Bijna gehalveerd
Banken en verzekeraars behoorden tot de grootste slachtoffers van de coronacrash. Stonden de ‘year-to-date’ rendementen in de vorige Effect nog bijna allemaal in de plus, nu staan er meestal koersdalingen tussen de 30 en 40 procent. Ook de Franse verzekeraar AXA, met 28 koopadviezen nog altijd een van de populairste aandelen onder analisten, verloor 40 procent van zijn koers.

 


Arcadis


Licht lager na vertrek financieel directeur
Sarah Kuijlaars, financieel topvrouw van Arcadis, legde op 4 maart met onmiddellijke ingang haar functie neer. Haar vertrek was om persoonlijke redenen en met wederzijdse instemming, meldde het ingenieurs- en adviesbureau. Het aandeel reageerde met een lichte daling, maar corona deed in de weken daarna de rest: per saldo 34 procent lager tot 15 euro. In de taxaties voor winst en dividend waren echter nauwelijks wijzigingen.

 


Unilever


Helft van de managers is vrouw
AEX-zwaargewicht Unilever hield het ook niet droog in de afgelopen periode: het defensieve aandeel verloor 23 procent, maar behoorde daarmee nog wel tot de outperformers. Begin maart kwam de levensmiddelengigant met het nieuws dat de helft van 14.000 managers van het bedrijf inmiddels een vrouw is. Unilever zegt “de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten”, maar in de absolute top van de Brits-Nederlandse multinational is de man nog altijd dominant.

De gemiddelde taxatie voor de winst per aandeel over 2020 ging in de afgelopen maand met één cent omlaag naar 2,72 euro. De koopadviezen voor het aandeel blijven domineren: 15 van de 33 vorige maand, nu zelfs 17 van de 33.

 


Merck


Meegesleurd
De maatschappij doet dezer dagen een groter beroep op de gezondheidszorg dan normaal. Toch werden ook de aandelen in de medische zorg en farmacie meegesleurd naar beneden. De Duitse medicijnmaker Merck werd een kwart minder waard, hoewel de analisten hun koersdoel voor het aandeel omhoog bijstelden. Daarmee noteert het aandeel weer ruim ónder het koersdoel, dat was vorige maand nog anders.

 


Alfen


Jaarwinst bijna weg
Laadpalenfabrikant Alfen, onderdeel van de Amsterdamse smallcapindex, was in de eerste maanden van dit jaar het best presterende aandeel op het Damrak. Op net 20 euro is die koerswinst voor een belangrijk deel weer verdwenen. Analisten blijven positief: het koersdoel is verhoogd en voor het lopende jaar en de jaren 2021 en 2022 werden de winsttaxaties flink opgeschroefd.

 


Total


Extra klap van de olieprijs
In Amsterdam behoorde Shell tot de grote verliezers, in Parijs daalde evenknie Total bijna net zo hard. De sterk lagere olieprijs door het geruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland over de olieproductie doet de hele sector pijn. Op een 42 procent lagere koers blijft Total volgens analisten tot de aantrekkelijkste aandelen van Europa behoren: 25 van de 31 analisten zeggen kopen, de andere 6 houden het op houden. Het (verwachte) dividendrendement ligt inmiddels boven de 10 procent.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap