VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 maart, 14:00

Voor dividendbeleggers is de crisis extra zuur. Niet alleen worden ze geconfronteerd met fors gedaalde aandelen in de portefeuille, ook zal de dividendinstroom waarschijnlijk minder florissant zijn dan waar – nog geen maand geleden – op werd gehoopt. Beursfondsen als Boeing, Randstad en retailer H&M zetten deze week al een knip in het dividend. 
 
Nu dividenden steeds meer op losse schroeven staan, zijn financieringspreferente aandelen wellicht interessant.  Deze speciale soort aandelen keren een vast dividend uit, met voorrang ten opzichte van normale aandelen. Cumulatief preferente aandelen betalen zelfs gemiste dividenden later uit. Doorgaans zijn dividendpercentages van zes à zeven procent van de nominale waarde geen uitzondering. 
 
Na de massale sell-off zijn ook de koersen van deze stukken flink gedaald, mede door de relatief beperkte verhandelbaarheid van de stukken. Hierdoor is de yield, de rente die de belegger ontvangt op de aankoopprijs van veel preferente aandelen, (nog) hoger dan het nominale uitkeringspercentage.  

Addertjes onder het gras 
Het is goed om te beseffen dat alleen zogenaamde cumulatief preferente aandelen gemiste dividenden later uitkeren. Wordt het dividend overgeslagen bij een regulier preferent aandeel, dan mist de belegger deze kasstroom. Ook kunnen dit type aandelen vaak op bepaalde momenten worden teruggekocht tegen de nominale waarde. 
 
Bij financiële instellingen speelt verder mee dat ze, in geval van solvabiliteitsnood, preferente aandelen eenzijdig kunnen omzetten in normale aandelen. 
 
Tot slot is goed te realiseren dat preferent dividend stabieler is dan normaal dividend, maar gegarandeerd is de uitkering niet.  Bij een faillissement is de kans groot dat een belegger zijn hele inleg kwijt raakt. De angst hiervoor is een belangrijke reden dat preferente aandelen meegesleurd werden in de algehele malaise op de beurs. 
 
Spreiding
Nederlandse beursfondsen die financieringspreferente aandelen hebben uitstaan zijn DSM en Heijmans, maar die stukken zijn volledig geplaatst bij institutionele beleggers. 
 
Gelukkig bestaan ook indexvolgers (ETF’s), waar het (faillissements)risico kan worden gespreid door een mandje van Amerikaanse preferente aandelen te volgen. Voorbeelden zijn de “VanEck pref US Equity ETF" en “Powershares Preferred Shares Ucits ETF”. 
 
Let wel op waar de EFT’s  verhandeld worden; als dit op een buitenlandse beurs is, leidt dit vaak tot extra kosten.