VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 maart, 16:17

Het schrappen van dividend of aandeleninkoop, of het aanvragen van staatssteun. Bedrijven zetten nu snel stappen om de coronacrisis door te komen. We zetten voor een aantal ondernemingen uit de Euro Stoxx 50 index op een rij wat gedaan wordt. 

 

Airbus verhoogt kasbuffer naar 30 miljard euro
Airbus liet deze week weten wat het doet om de crisis door te komen. Doordat het vliegverkeer sterk is afgenomen, is de vliegtuigbouwer kwetsbaar. De focus van Airbus ligt op de kaspositie. Het bedrijf schrapt het dividend en een vrijwillige pensioenstorting en sloot een extra bankfaciliteit van 15 miljard euro. Daarmee heeft het een buffer van 30 miljard euro om de storm door te komen. 

Lees meer

 

Daimler heeft geen staatssteun nodig
Door de crisis ligt een groot deel van de Europese auto-industrie plat. De Franse autobouwers Renault en PSA hebben waarschijnlijk staatssteun nodig om deze periode door te komen. Een nationalisatie lijkt zelfs niet ondenkbaar. Renault-topman Jean-Dominique Senard vond het in ieder geval nodig te ontkennen dat die nu al op de agenda staat. 

De Duitse autobouwers lijken zonder steun te kunnen. Bestuursvoorzitter Ola Källenius sloot staatssteun uit en zei zelfs vast te houden aan het dividend. 

Lees meer 

 

Oliebedrijven: dividend blijft heilig
Shell maakte deze week bekend wat het bedrijf doet om een periode met zeer lage olieprijzen door te komen. Het Brits-Nederlandse concern staakt de aandeleninkoop en schroeft de investeringen terug. Het dividend blijft vooralsnog overeind. 

Andere grote Europese oliemaatschappijen doen hetzelfde. Het Franse Total schrapt 3 miljard euro aan investeringen, voert 800 miljoen euro aan kostenbesparingen door en staakt de aandeleninkoop. Het Italiaanse ENI is eveneens van plan de inkoop van aandelen te staken maar de dividenduitkering door te laten gaan. Topman Claudio Descalzi van ENI noemde het dividend expliciet als een van de prioriteiten en benadrukte daarmee nog eens dat het dividend echt een heilig huisje is voor de grote olieconcerns. 

Lees meer 

 

EssilorLuxottica koopt aandelen in
Veel bedrijven nemen stappen om zoveel mogelijk cash binnenboord te houden. EssilorLuxottica doet precies het tegenovergestelde. De eigenaar van verschillende optiekketens en de koper van Grandvision grijpt de gelegenheid juist aan om aandelen in te kopen. 

Vorige week werden 800.000 aandelen ingekocht voor circa 100 euro per stuk. Dat was 30 procent minder dan de koers voordat de paniek toesloeg op de beurs. Tot eind mei worden maximaal 3 miljoen aandelen ingekocht.  EssilorLuxittica wil hiermee uitstralen dat het vertrouwen heeft in het lange termijnperspectief. 

 Lees meer 


LVMH laat kans lopen om aandelen prooi in te slaan
De Franse producent van luxegoederen LVMH bereikte vorig jaar al een akkoord voor een overname van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany. De koers van Tiffany is flink gezakt in de crisis en LVMH overwoog volgens persbureau Bloomberg om deze daling aan te grijpen om goedkoop aandelen in te slaan. Het bedrijf maakte hierna echter bekend dat het vooralsnog vasthoudt aan het bod en dat het dit niet zal doen.