VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 maart, 14:52

Sinds het Franse conglomeraat LVMH aankondigde om gratis ontsmettende handgel te verstrekken aan Franse ziekenhuizen, is het aantal initiatieven van bedrijven om de gezondheidszorg bij te staan geëxplodeerd.

Zo zette DSM in recordtijd een productielijn voor ontsmettingsmiddel op en stelt Shell – door critici verguisd op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen – kosteloos 2,5 miljoen liter synthetische alcohol ter beschikking.

Helaas laat het bedrijfsleven zich niet overal van de beste kant zien. Zo kwam Easyjet, toch al niet geroemd om zijn klant- en werknemersvriendelijkheid, negatief in het nieuws omdat het staatssteun nodig zou hebben op moment dat het de aandeelhouders 174 miljoen dividend uitbetaalde.

Easyjet beriep zich op de wettelijk plicht het dividend uit te keren, nu de Algemene Vergadering daartoe besloten heeft. Juridisch gezien lijkt hier weinig tussen te krijgen, maar het zal veel kwaad bloed zetten bij politici en personeel, de partijen waar het voortbestaan van het bedrijf van afhangt.

De schade werd verergerd door andere blunders. Zo sprak Chief Operating Officer Peter Bellew de werknemers toe, in wat een motiverende speech had moeten zijn. De toespraak bleek echter op onderdelen gekopieerd te zijn van de Ierse minister-president; niet bepaald de juiste manier om begrip te kweken onder het personeel, dat geconfronteerd wordt met lange periodes van onbetaald verlof en een sterke versobering van de toch al weinig genereuze arbeidsvoorwaarden.

Een voorstel aan de vakbonden om maaltijden voor het personeel te schrappen en het verminderen van maatregelen die piloten tegen vermoeidheid beschermen, zorgde voor verder verzet bij de bonden. Dat is op zijn zachtst gezegd jammer in een tijd dat het bedrijf een goede relatie met deze partijen nodig heeft, om snel maatregelen te kunnen treffen en te overleven. Het is te hopen, zowel voor het personeel, maar ook voor aandeelhouders, dat Easyjet dit twijfelachtige trackrecord weet te verbeteren.