VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 maart, 18:13

De beurs heeft afgelopen week een spectaculair herstel doorgemaakt. De AEX steeg in drie dagen bijna 14 procent, de Dow Jones index meer dan 20 procent. Is het een tijdelijk herstel voor de volgende klap, een bear-marketrally, of hebben we de bodem alweer gezien?

Om een idee te krijgen kan het nuttig zijn om nog eens te kijken wat de impuls was voor het herstel. Dan lijkt het erop dat een aantal dingen die voor het vorige weekend de markt onder zware druk zetten, er deze week beter uit zagen.

 

Stimuleringspakket VS
Dat was allereerst het stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid. Voor het vorige weekend liep dit pakket vast in de Amerikaanse senaat. Afgelopen week werd het echter vlot getrokken. Dit was dinsdag de directe aanleiding voor de sterkste procentuele stijging op Wall Street sinds 1933.

Dan was er een herstel van de olieprijs. Deze naderde een week geleden de 20 dollar, maar ging dankzij de stimuleringsmaatregelen in het midden van de afgelopen week weer boven de 25 dollar uit.


Licht aan einde tunnel

Ook als het gaat om de verspreiding van het virus zelf waren de signalen voorzichtig positief. Ondanks een stroom aan berichten over meer doden en overbelaste ziekenhuizen in New York waren er ook indicaties dat de epidemie afvlakt.

De gouverneur van New York toonde zich woensdag al voorzichtig optimistisch en het aantal nieuwe gevallen in de stad New York lag donderdag lager dan een dag eerder. In Europa is hetzelfde te zien. Bijvoorbeeld in Nederland kwam vanuit het RIVM de boodschap dat de exponentiele groei tot stand leek te zijn gebracht. Maar het is in veel landen de vraag of er niet een tweede coronagolf kan ontstaan. Zo werd vrijdag in China voor het eerst in drie dagen weer een besmetting gemeld die lokaal ontstaan was.

Maar de Amerikaanse president Trump probeerde licht aan het eind van de tunnel te schetsen door te spreken over een gefaseerde “heropening” van het land afhankelijk van de lokale situatie.

Voor al deze dingen geldt echter dat het maar de vraag is of het allemaal houdbaar is. Vrijdag werd er al gespeculeerd dat de enorme verhoging van de Amerikaanse overheidsuitgaven reden kan zijn voor een verlaging van de kredietwaardering. Dit terwijl ook werd gesteld dat de 2 biljoen dollar die is uitgetrokken niet genoeg zou zijn.

De olieprijs was vrijdag ook alweer gezakt. Het Internationaal Energie Agentschap had een rapport gepubliceerd dat de dagelijkse consumptie met 20 miljoen vaten zal dalen door de crisis. Sommige analisten voorspellen een olieprijs onder de 10 dollar.


Onvoorspelbaarheid en onduidelijkheid

Dan is er de onvoorspelbaarheid van de epidemie zelf. Als een ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat er nog steeds geen goed beeld is wat de omvang zal zijn en hoe lang de huidige maatregelen in stand moeten blijven. Wordt dat een aantal weken, maanden, of nog langer?

Dat laat allemaal onverlet dat beurzen een indrukwekkend herstel hebben laten zien in de afgelopen week. Daarbij hielp zeker ook dat centrale banken duidelijk hebben gemaakt dat ze alles in hun vermogen zullen doen om de klap voor de economie te beperken.

Maar het is een wankel evenwicht waarop het herstel rust. Gezien de stormachtige ontwikkelingen van de afgelopen weken, zou het niet vreemd zijn als het tijdelijk blijkt.