VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het allesomvattende thema van Effect 4, die deze week verschijnt, is onvermijdelijk de coronacrisis. Beleggers zijn hard geraakt door de fors gedaalde beurskoersen. Het is nu de vraag waar dit terecht is en waar er wordt overdreven. En waar er nog meer ellende te verwachten is natuurlijk.

Het is natuurlijk iedere maand wel wat op de beurs: kwartaalrapportages, cijfers over de economische groei of overnamenieuws. Maar de afgelopen maand was het met de coronacrash wel erg heftig. In Effect 4 aandacht voor de soms flink lagere koersen, die niet altijd gepaard gaan met sterke verlagingen in de winsttaxaties. Hier en daar worden de winstverwachtingen zelfs opgeschroefd. 
 
Een groot slachtoffer van de coronacrisis is de olieprijs. De oliesector met zijn lage rendementen op geïnvesteerd kapitaal, gebrek aan groei en slechte reputatie waar het gaat om duurzaamheid is zwaar getroffen. 
 
Het is niet uit te sluiten dat de grote energieconcerns de historische oliecrash zullen aangrijpen om dividenduitkeringen te verlagen. Speciale aandacht in deze Effect daarom voor Shell, dat er sinds de uitbraak van de vorige oliecrisis in 2014 alles aan heeft gedaan om minder kwetsbaar te worden voor bewegingen op oliemarkten. Kosten zijn omlaag gebracht, er is gesnoeid in investeringsbudgetten en laag-renderende activiteiten zijn verkocht.
 
CEO Ben van Beurden sprak bij de presentatie van jaarcijfers over vorig jaar nog over een “veerkrachtig bedrijf” dat zou kunnen overleven in een wereld met lage olieprijzen. 
De markt lijkt een andere mening toegedaan. De koers van Shell halveerde sinds begin dit jaar. 
 
Shells extreme dividendrendement van meer dan 10 procent als gevolg van forse koersdalingen is een duidelijk signaal dat wordt getwijfeld aan de houdbaarheid van de uitkering. 
 
Wat is de kans dat Shell niet alleen in de kosten maar ook in het dividend zal snijden?
 
Daarnaast in Effect 4:
Een interview met Koen Slippens, de topman van Sligro, beleggen in fysiek goud, VEB Barometers van ASML en Philips, een fundamentele blik op het Amerikaanse aandeel T. Rowe Price, een boekbespreking over ‘Dark Towers’, het boek over de lange reeks malversaties bij Deutsche Bank dat in het Nederlands is vertaald als ‘De Duistere Bank’.
 
Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.
 
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Maak een jaar lang kennis met de VEB voor slechts 1 euro, dan ontvangt u Effect iedere maand digitaal in uw inbox. 
 

Maak kennis met de VEB voor een Euro