VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 maart, 11:05

De huidige crisis laveert de wereld naar onbekend gebied en ook op de financiële markten is al menig record gesneuveld.  
 
Geschiedenis schrijven terwijl die bezig is, dat is wat veel beursvolgers houvast moet geven in deze onzekere tijden. Statistieken helpen daarbij, bijvoorbeeld die over bull- en bearmarkten 

Van een bullmarkt is sprake als de koers twintig procent hoger sluit dan het laagste slotpunt van de vorige bearmarkt. Bij een bearmarkt is juist het omgekeerde geval; hiervoor moet de koers sinds het hoogtepunt meer dan twintig procent dalen.  

De afgelopen bull-markt, duurde meer dan 11 jaar, een record. Afgelopen week is nog een record gesneuveld; dat van de kortste bearmarkt in de geschiedenis van de Dow Jones. Deze Amerikaanse index, bestaande uit 30 grote industriële ondernemingen, kelderde na de piek op 12 februari van 29.550 punten, naar een slot van 18.611 op 23 maart.  

Vervolgens spoot de koers drie handelssessies naar 22.547 punten, een stijging van 21 procent. De bearmarkt duurde dus nog geen anderhalve maand.  

Laten we hopen dat Dow Jones nog even de status van bull-markt weet vast te houden. We zitten immers niet te wachten op nog een record; dat van de kortste bull-markt ooit.