VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

2 april, 22:17

Er zijn beleggers die denken dat het nu een gunstig moment is om extra geld in beleggingen te investeren. En er zijn bedrijven die denken dat beleggers na weken van thuisisolatie het casino wel heel erg missen.

Zo is er de obligatie met een couponrente van 12,5 procent per jaar die Carnival Corporation biedt op een obligatie-uitgifte van miljarden. Carnival, actief in cruisevakanties, probeert op allerhande manieren geld bijeen te schrapen.

Dat het momenteel slecht gaat met de onderneming is geen verrassing; de inkomsten zijn weggevallen en opvarenden van cruiseschepen mogen niet van boord. Hoe slecht het echt gaat bleek dinsdag. Naast de eerder opgenomen 3 miljard aan bankkrediet, wil de maatschappij nog eens 6 miljard aan extra kapitaal ophalen door obligaties, converteerbare obligaties en reguliere aandelen te plaatsen.

Op 31 maart verlaagde Moody’s de kredietwaardigheid van Carnival Corporation naar Baa3, de laagste rating voor investment grade obligaties. De analisten plaatsten hierbij de kanttekening dat de rating in de toekomst nog verder kan zakken. In realiteit is de vraag niet of de rating verder zakt, maar met hoeveel.

Om investeerders tijdens deze marktonrust te paaien, biedt het bedrijf gunstige voorwaarden. Obligatiehouders krijgen een recht van onderpand op schepen en een coupon tot 12,5 procent.

Een vergelijking met een BB-bond index van S&P, de hoogste junk bond status, laat zien dat de kredietwaardigheid van de obligatie van Carnival waarschijnlijk nog veel lager is; de yield to maturity voor de index schommelt momenteel rond de zeven procent, veel minder dan de door Carnival gebodene coupon.

De downgrade door Moody’s lijkt dan ook weinig informatief voor marktpartijen. Een deel van het probleem zal liggen in de overvloed van informatie die simpelweg bijna niet te verwerken is. Voor de rest geeft de beoordelaar wellicht marktpartijen die niet in junk bonds mogen beleggen de tijd om op een relatief ordentelijke manier van hun stukken af te komen.

Voor beleggers bevat dit een wijze les: vaar in turbulente tijden niet blind op een kredietoordeel, zelfs niet als het net is afgegeven door een gerenommeerde beoordelaar.