VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

6 april, 8:35

Aandelen in verzekeraars gingen vrijdag onderuit nadat verzekeringstoezichthouder Eiopa met klem had aangeraden dit jaar geen dividend uit te keren. De Nederlandse verzekeraars hebben die stap inmiddels genomen. Veel andere Europese verzekeraars lijken het nog even aan te kijken.

De Euro Stoxx Insurance telt in totaal veertien verzekeraars uit de eurozone. Ondanks de stevige aanbeveling van de Eiopa die een aanscherping was van een half maart gegeven oproep, heeft een groot deel het dividend nog niet geschrapt en lijkt daarmee ook geen haast te maken.

Allianz: “staat er goed voor” 

Zo liet Allianz in Duitsland weten dat het er financieel goed voor staat en vast wil houden aan het dividend. Daarbij speelde mee dat de Duitse toezichthouder Bafin heeft gezegd dat een sectorbrede dividendstop niet nodig is.

Het Finse Sampo heeft anderhalve week geleden de aandeelhoudersvergadering al uitgesteld naar juni. Het dividendvoorstel bleef op de agenda staan, de planning is wel aangepast.

Ageas en Axa sturen nog niet bij

Verschillende Belgische en Franse verzekeraars kijken het ook nog aan. Ageas liet weten het dividendbeleid voorlopig niet bij te sturen. Axa stelde de aandeelhoudersvergadering, met het dividend op de agenda uit naar eind juni en geeft zichzelf zo meer tijd voor een besluit. 

CNP Assurances heeft het dividend wel geschrapt. Dat deed het bedrijf dinsdag al voordat de EIOPA met de aangescherpte aanbeveling kwam.

In Zuid-Europa ook nog geen haast

In Spanje en Italië, twee landen die heel hard zijn geraakt door de coronacrisis, hebben verzekeraars ook geen haast om het dividend te schrappen. Mapfre, de enige Spaanse verzekeraar in de Euro Stoxx Insurance, had het dividendvoorstel zelfs al door de aandeelhouders laten goedkeuren en moet tot uitbetaling overgaan. Het neemt later een beslissing over het dividend over dit jaar.

In Italië wordt gewezen op de sterke financiële positie van Assicurazioni Generali. De solvabiliteitsratio zou zelfs hoger zijn dan die van het Duitse Allianz. Overigens heeft Banca Generali, dat voor circa de helft in handen is van Assicurazioni Generali, het dividend ook alleen uitgesteld en niet geschrapt.

Mogelijk volgen alle Europese verzekeraars de aanbeveling van de Eiopa uiteindelijk alsnog op. Maar opvallend is wel dat de aandelen die vrijdag het hardst daalden die van de Nederlandse verzekeringsbedrijven waren. Beleggers leken de kans dat het dividend hier voor de bijl gaat dus hoger in te schatten dan bij andere Europese verzekeraars.

Dat vermoeden werd snel bevestigd. Aegon schrapte vrijdag al het slotdividend van 0,16 euro per aandeel over 2019, ASR meldde zondagavond dat het de betaling van het slotdividend (1,20 euro) uitstelt. ASR schort ook het lopende aandeleninkoopprogramma tot nader order op.

NN Group nam maandagochtend dezelfde maatregelen als ASR. De Haagse verzekeraar stelt voldoende kapitaal en een sterke liquiditeitspositie te hebben, maar geeft toch gehoor aan de oproep van DNB. NN hoopt net als ASR in de tweede helft van dit jaar alsnog uit te keren.