VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het leek zo’n aantrekkelijke aanvulling op de aandelenportefeuille, een ETF met ‘frontier markets’. Deze opkomende markten van de volgende generatie, zoals Koeweit, Vietnam en Kenia, kenden namelijk een lage correlatie met de wereldwijde economische cyclus. Daarmee was het portefeuillerisico te verlagen. Niet meer, zo blijkt nu.

Ook de frontier markets zijn relatief hard geraakt door het coronavirus en de olieprijsdaling, blijkt uit recent onderzoek van T. Rowe Price. De impact van het coronavirus verschilt per land, maar de meeste frontier markets zijn niet bij machte een langdurige lockdown te doorstaan.

Tot aan de coronacrisis op de beurzen hadden frontier markets een lage correlatie met de wereldeconomie en met elkaar onderling. Ze vertoonden daarom als geheel ook doorgaans een lagere volatiliteit. Het afgelopen kwartaal sloeg echter een dubbel onheil toe. De impact van de olieprijsdaling en uitbraak van het coronavirus raakten de frontier markets hard, stellen de analisten van T. Rowe Price. De MSCI Frontier Markets index daalde in het eerste kwartaal 26,4 procent, nog meer dan de Global Emerging Markets index die met 23,6 procent onderuit ging.

Olie
Onder de frontier markets zijn een paar olie-exporterende landen (Koeweit, Kazachstan en Nigeria), maar daar staat een veel groter aantal olie-importeurs (Vietnam, Bangladesh, Sri Lanka, Marokko, Roemenië en Kenia) tegenover. De index heeft eigenlijk een zeer lage weging naar energie, omdat veel van de olieproducerende bedrijven in staatshanden zijn. De invloed van de olieprijs op deze beleggingscategorie betreft dus vooral de economische impact op de olie-exporterende landen.

Voor de aan olie blootgestelde economieën moet gekeken worden naar hun algemene financiële gezondheid en of hun begroting en betalingsbalans bestand zijn tegen lagere olieprijzen, en of dat op zijn beurt zal leiden tot een te grote druk op de valuta. De realiteit is dat bij het huidige lage niveau van de olieprijzen sommige economieën in de frontier markets echt in de problemen zullen komen.

T. Rowe Price wijst wat dit betreft met name op Nigeria, waar de groei en de begrotings- en schulddynamiek vrij snel verslechteren. Dit wordt een behoorlijke uitdaging voor een land met een jonge en groeiende bevolking. De vermogensbeheerder heeft de posities in Nigeria dan ook afgebouwd. Koeweit is beter bestand tegen een lage olieprijs, ook al hebben de fondsmanagers van T. Rowe Price hun positie in deze Golfstaat afgebouwd van overwogen naar onderwogen.

Corona
De impact van het coronavirus op frontier markets is minder duidelijk en rapportages zijn gebrekkig en zeer divers. Roemenië kampt momenteel met een hoog sterftecijfer, Afrikaanse landen lijken in de beginfase van de virusuitbraak te zitten en Vietnam rapporteert nul sterfgevallen. Veel frontier markets verkeren geheel of gedeeltelijk in lockdown of hebben hun grote stedelijke agglomeraties afgesloten. Daarin hebben zij vaak sneller gehandeld dan veel ontwikkelde economieën. Keerzijde is echter wel dat frontier markets, net als veel emerging markets, niet een langdurige economische stilstand kunnen incasseren, omdat ze sterk leunen op een grote informele beroepsbevolking (werkzaamheden in ruil voor goederen, onbetaald vrijwilligerswerk of zwart werk). De bevolking is weliswaar jonger en dat is gunstig, maar de gezondheidszorg is doorgaans minder ontwikkeld. Sommige landen met een hoge blootstelling aan toerisme, zoals Sri Lanka, kunnen hard worden getroffen.

Een ETF waarmee de frontier markten gevolgd kunnen worden is de in New York genoteerde iShares MSCI Frontier 100 ETF (ticker FM). Beleggers die in individuele aandelen willen beleggen, kunnen in de samenstelling van dit fonds interessante exotische namen vinden. Bedenk wel dat de meeste frontierbeurzen niet tot het standaardpakket van uw broker zullen behoren. Sommige bedrijven hebben echter ook een notering op een Amerikaanse of West-Europese beurs, zoals Maroc Telecom, dat ook in Parijs genoteerd is.