VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 april, 15:07

De coronacrisis en de beurscrash hebben geleid tot het vrijwel tot stilstand komen van overnames en beursgangen. Toch gaan hier en daar nog deals door zoals de fusie tussen Fiat Chrysler en PSA. Voor het echte herstel is het wachten tot de tweede jaarhelft.

In New York is het aantal beursgangen na een redelijk goede jaarstart bijna tot stilstand gekomen. Sinds 1 april waren er slechts drie kleine IPO’s’ (Initial Public Offerings). De kalender is nu verder vrijwel leeg.

Europa en VS: in tweede jaarhelft herstel
Accountants- en adviesbureau EY heeft onlangs in kaart gebracht hoe de markt er wereldwijd voor staat. Voor Europa en de VS verwacht EY dat het nog tot de tweede jaarhelft gaat duren voor de markt weer op gang komt.

Bestuursvoorzitter Adena Friedman van beursbedrijf Nasdaq denkt dat ook. Daarbij geldt voor de VS ook nog eens dat de aanloop naar de presidentsverkiezingen kan leiden tot terughoudendheid. 

Azië: beursnoteringen tijdens hoogtepunt crisis
Voor Azië is de verwachting dat de markt in de loop van het tweede kwartaal 
al weer gaat lopen. Opvallend is dat de eerste maanden van het jaar nog behoorlijk goed waren, vooral in China. Het aantal nieuwe noteringen in Hongkong groeide met 6 procent ten opzichte van 2019 en in Shanghai was de groei zelfs bijna drie keer zo groot.

Twee zeer grote
 beursgangen vonden in China in februari plaats op het moment dat de coronacrisis daar volop woedde. Beijing Roborock Technology, een maker van robotstofzuigers en chipbedrijf China Resources Microelectronics kwamen toen naar de beurs. 

Overnamemarkt VS helft van 2019
Ook de markt voor fusies en overnames is een stuk stiller dan normaal. Het eerste kwartaal was de waarde van alle overnames in de VS bij elkaar opgeteld de helft van die in 2019. Voor zover er nieuws is, gaat een groot deel daarvan over deals die niet doorgaan.

In de VS annuleerden Hexcel en Woodward, twee toeleveranciers van Boeing, een fusie. Printgigant Xerox had eind maart al laten weten dat het afziet van een vijandig bod op HP. Dat had een omvang van tientallen miljarden dollars. Een week geleden trok het Japanse Softbank zich opeens terug uit een grote herfinanciering van WeWork, de geplaagde uitbater van flexibele kantoorruimte.

Toch zijn er ook al aangekondigde overnames die wel doorgaan. In Nederland is dat bijvoorbeeld het bod van Blackstone op NIBC. Een andere opvallende fusie is die tussen autobouwers Fiat Chrysler en PSA Peugeot.

Hoewel beide bedrijven mogelijk gebruik moeten maken van staatsgaranties om te kunnen lenen, gaan de voorbereidingen voor de fusie door. Deze lijken zelfs in een hogere versnelling te zijn gezet.

2020 wordt hoogstwaarschijnlijk een slechter jaar dan 2019 wat betreft beursgangen en overnames. Een crisis leidt tegelijkertijd altijd tot nieuwe overnamekansen voor bedrijven die er goed voorstaan. Het lijkt wel wachten op wat de tweede jaarhelft gaat brengen.