VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 april, 13:17

Een tegenvallend 2019 en lage buffers. Nederlands grootste bouwer BAM ging de crisis onder een niet al te gunstig gesternte in. Reden te meer voor de onderneming om aandeelhouders te informeren over de eigen vermogenspositie, het beschikbare kapitaal en de instroom van orders.

Een handvol projecttegenvallers maakte 2019 voor BAM tot een nieuwe deceptie.

BAM haalde door een verliesvoorziening van 90 miljoen euro zijn eigen winstdoelstelling (tussen de 2 en 4 procent) bij lange na niet.

Doordat de grootste aannemer van Nederland (omzet 2019: 7,3 miljard euro) verzwakt een moeilijke periode ingaat, is de vraag hoe weerbaar het concern is.

De vragen die de VEB aan BAM heeft gesteld in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van woensdag 15 april draaien daarom vooral om de vermogenspositie, de beschikbare liquiditeiten en nieuwe orders.

Lees de VEB brief aan BAM

Het buffervermogen lag eind vorig jaar op 16,5 procent. Een cijfer dat in het algemeen als laag wordt beschouwd. Voor het bouwbedrijf ligt dit bovendien op een vijfjaars dieptepunt.

Die kapitaalratio steunt deels op een converteerbare obligatielening waarvan de looptijd medio 2021 eindigt. De conversiekoers is aanzienlijk hoger dan de huidige beurskoers, waardoor het scenario dat BAM de hoofdsom van 125 miljoen moet aflossen, niet ondenkbeeldig is. Herfinancieren kan wellicht ook, maar dan zullen sowieso nieuwe voorwaarden moeten worden uit onderhandeld.

Cash
Met een nakende economische neergang voor de boeg is het weinig waarschijnlijk dat die vermogenspositie snel zal verbeteren door ingehouden winsten.

Misschien nog wel meer dan om solvabiliteit, draait het nu vooral om cash. BAM heeft twee weken geleden de volledige 400 miljoen euro van zijn tot dan toe ongebruikte kredietlijn getrokken. De vraag is of die middelen genoeg zuurstof geven, te meer omdat het bedrijf gedurende het jaar een hoger werkkapitaalbeslag kent dan aan het einde van een jaar.

Ook heeft de VEB BAM gevraagd of het bestuur voldoende kan beschikken over bankgaranties en kredietverzekeringslimieten. Als de ruimte onder die faciliteiten minder wordt, kan dat het bedrijf behoorlijk hinderen bij de dagelijkse werkzaamheden.