VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 april, 8:58

Marge boven volume is al tijden het devies bij Heijmans. Maar kan de bouwer zich dat wel permitteren in crisistijd?

De tijd dat het voortbestaan van Heijmans letterlijk op het spel stond, is alweer zo’n drie jaar geleden.

Eind 2016 waren de verliezen enorm, de schuld te hoog en belandde het bouwbedrijf bij de afdeling bijzonder beheer van de huisbanken. De Belgische en Duitse activiteiten werden verkocht om de schuld draaglijker te maken.

Cash
Nu de coronapandemie om zich heen slaat, zal bestuursvoorzitter Ton Hillen toch enigszins opgelucht zijn dat Heijmans een moeilijke economische tijd ingaat in een betere financiële conditie.

De vraag blijft wel of er de komende tijd voldoende nieuwe infraprojecten op de markt komen.

Deze en andere vragen over mogelijke nieuwe opdrachten, kredietfaciliteiten en de liquiditeit heeft de VEB aan Heijmans gesteld in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van woensdag 15 april. Voldoende financiële armslag, lees: cash, is meer dan ooit essentieel.

Lees de VEB brief aan Heijmans

Kritisch aannamebeleid
Marge boven volume is al jaren het credo van bouwbedrijven. Maar nu de economie kantelt en er mogelijk weinig werk in het verschiet ligt, is de vraag of Heijmans en andere bouwers een kritisch aannamebeleid kunnen vasthouden.

Daar komt bij dat de stikstof- en pfascrisis ook nog eens tot minder projecten kunnen gaan leiden.

In de bouwsector blijft het balanceren op een dun koord. De marges zijn flinterdun en één misser bij een project kan het jaarresultaat bepalen.

Zo moet Heijmans nu uit het Project Zuidasdok zien te komen zonder al te grote kleerscheuren. Ook loopt er een arbitragezaak rond het project Wintrack, waarvan opdrachtgever Tennet het contract eind 2018 plotseling ontbond. Hier zou Heijmans hoogspanningsmasten en fundaties aanleggen, een opdracht van 250 miljoen euro.