VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 april, 9:21

De optimistische presentaties van de - in fysieke zin sterk uitgedunde - aandeelhoudersvergadering van PostNL waren geheel in lijn met de teneur in het jaarverslag.

De post- en pakketbezorger was trots op de behaalde resultaten in 2019 en zag een zonnige toekomst voor zich. Na 2020 overigens, want het lopende jaar is een transitiejaar, zo riepen bestuursvoorzitter Herna Verhagen en financieel directeur Pim Berendsen veelvuldig in koor.

Zelfs de corona-crisis lijkt daarbij geen zand in de machine te gooien. Weliswaar leiden de corona-maatregelen tot inefficiency en een hoger ziekteverzuim, maar er worden meer pakketten verstuurd. Bovendien lijkt Nederland bijna filevrij en zijn de klanten vaker thuis, zodat de bezorger zijn lading meteen kwijt kan.

Zelfs de postdivisie profiteert dankzij een gunstigere prijsmix: er is minder zakelijke post (met lage marges), maar er worden veel meer kaarten gestuurd. PostNL houdt daarom voorlopig vast aan haar outlook van een genormaliseerde EBIT van 110 tot 130 miljoen euro, mede op basis van een solide eerste kwartaal.

Kommer en kwel voor aandeelhouders
Er zijn weinig beursgenoteerde ondernemingen die operationeel en financieel zo goed door de corona-crisis lijken te komen. Des te opmerkelijker dat het aandeel met 37 procent daling in 2020 nog harder is afgestraft dan de meeste andere ondernemingen.

Daarbij komt nog dat PostNL aandeelhouders al niet verwend waren, want zelfs in de beurshausse van de afgelopen jaren was het aandeel fors gedaald. De huidige beurskoers van 1,26 euro is ver verwijderd van het door de politiek geblokkeerde voorgenomen overnamebod uit 2016 van 5,75 euro door BPost. Een trouwe en royale dividendbetaler is de onderneming ook niet, nu PostNL pas 12 tot 24 maanden na de overname van Sandd weer daaraan durft te denken.

Lees de vragen van de VEB aan PostNL

Het pessimisme van aandeelhouders staat in schril contrast met de toonzetting van de top van PostNL. Terwijl de bestuurders zich op de borst kloppen voor de Sandd-integratie, het oplossen van de pensioenproblematiek, financiële resultaten en de ingezette strategie, vragen beleggers zich vertwijfeld af waarom de marktleider in zowel pakketten als post er maar niet in slaagt voldoende economische waarde te creëren. In vrijwel iedere andere industrie zou een dergelijk dominante speler dankzij schaalgrootte een geweldige winstmachine zijn.


Governance-flaters
Ook qua governance onderscheidt PostNL zich. Vrijwel iedere andere bestuursvoorzitter zou eerst de eigen onderneming op orde brengen, alvorens zelfs maar te overwegen een nevenfunctie te accepteren.

Het tekent het optimisme van Herna Verhagen dat ze niet alleen in het dagelijkse bestuur van VNO-NCW zit, maar ook commissaris is bij ING, Rexel en het Concertgebouw. Afgelopen maand werd bekend dat ze ook is benoemd voor een adviesgroep van de Navo.

De Commissarissen van PostNL maken het plaatje compleet: ze maken zich geen zorgen over al die nevenfuncties, maar zijn trots dat hun bestuursvoorzitter zo gewild is.