VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bijna 30 miljard euro aan cash en een sterke orderportefeuille, zonder cancellations. Het eerste deel van de crisis heeft Airbus goed doorstaan en van staatssteun wil de Frans-Duits-Spaanse vliegtuigbouwer met hoofdzetel in Leiden, The Netherlands, niet weten.

Hoe lang kan het consortium bogen op deze relatief comfortabele positie, terwijl het voor een groot deel opereert in de luchtvaarsector die zo extreem hard geraakt wordt in deze crisis.

Dat is een van de kwesties die de VEB, of European Investors zoals de VEB buiten Nederland optreedt, aan de orde zal stellen tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders die dit jaar op afstand gevolgd moet worden.

VEB/European Investors heeft daarom voorafgaand aan de vergadering een lijst met vragen gestuurd naar Airbus.

Lees de brief aan Airbus.

Een van de kwesties die een belangrijke rol zal spelen tijdens de vergadering is de schikking die Airbus in februari trof met de Franse, Britse en Amerikaanse autoriteiten om vervolging in een reeks grootschalige smeergeld- en fraude-affaires af te kopen.

De schikking met overheden en de daarbij geopenbaarde feiten is aanleiding om na te gaan of Airbus aandeelhouders altijd tijdig en volledig genoeg heeft geïnformeerd over de gang van zaken rond gebleken onregelmatigheden. Ook de rol van de accountant in dit kader verdient aandacht en opheldering.

European Investors zal de reactie op de aan Airbus gestelde vragen publiceren op deze site.