VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 april, 07:57

Begin februari op het hoogtepunt van de coronacrisis in China was het een soort opluchting dat de fabrieken weer open gingen. Dat lijkt nu ook in Europa en de VS te gebeuren.

Door de coronacrisis hebben veel fabrieken in Europa hun deuren gesloten. De productiefaciliteiten van vrijwel alle Europese autobouwers gingen dicht. Daar lijkt nu verandering in te komen. Vorige week maakten verschillende Europese automakers bekend dat ze de productie hervatten.

Autofabrieken
Audi is afgelopen dinsdag begonnen met produceren in Hongarije. Renault heeft een fabriek in Portugal weer opgestart. Volvo hervat maandag de productie in Zweden. Het Britse Vauxhall verwacht binnen drie weken op 85 procent van de capaciteit te zijn.

Opvallend is dat ook in Frankrijk fabrieken weer in de lucht komen, hoewel de lockdown net tot midden mei is verlengd. Toyota wil aanstaande dinsdag al een fabriek in Frankrijk heropenen en PSA en Renault maken plannen hoe ze dit op een veilige manier kunnen doen.

Ook andere Europese sectoren waar de productie is stilgelegd komen weer op gang. Alstom, de Franse producent van onder meer treinen en trams, voert de productie al sinds het begin van de maand geleidelijk op. In Spanje hebben Siemens en Vestas de bouw van windturbines hervat.

Boeing hervat productie
Uit de VS was een opvallend bericht dat Boeing komende week de productie van vliegtuigen gaat hervatten. Zelfs de productie van het geplaagde model de 737 MAX die al sinds begin dit jaar stilligt zal deze maand nog worden hervat.

Daarmee lijkt er toch voorzichtig licht te komen aan het eind van de tunnel als het gaat om de economische schade. Het zal nog wel een tijd duren voor de dienstensector ook weer op volle kracht draait, maar de productiesector is een begin.