VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De coronacrisis raakt alles en iedereen, en hoewel financiële zaken in deze tijden misschien niet op de voorgrond zouden moeten staan, wordt wel wat extra denkwerk gevraagd bij het analyseren van de kwartaal- en halfjaarcijfers die eraan komen.

Veel bedrijven schrapten of verlaagden hun dividend en menig aandeleninkoopprogramma is stopgezet. Toch herstelden de aandelenbeurzen in de periode voor Pasen opmerkelijk sterk. Beleggers lijken te denken dat de gevolgen van de coronacrisis wel te overzien zullen zijn. Dat is wel erg optimistisch.

Het eerste kwartaalcijferseizoen, waar we momenteel in zitten, geeft een eerste indruk van de bedrijfseconomische gevolgen van het gedeeltelijk platleggen van de wereldeconomie. Maar beleggers moeten wel bedenken dat in de meeste landen pas in maart op de rem werd getrapt. Het overgrote deel van het eerste kwartaal was het business as usual.

Pas in de cijfers over het tweede kwartaal zal bij de meeste bedrijven de klap goed zichtbaar worden, zeker als de lockdown nog even aanhoudt. Volgens JP Morgan Chase zal de Amerikaanse economie met 14 procent krimpen in het tweede kwartaal en die in Europa zelfs met 22 procent. Dat zijn percentages die de meeste beleggers niet eerder hebben meegemaakt.

Beleggers lijken medio april een zeer snel herstel van de economie na het tweede kwartaal te verwachten, het ‘V-vormige herstel’. Maar zolang overheden beperkende maatregelen blijven opleggen en er geen vaccin voor het coronavirus is, zal de economie waarschijnlijk hooguit op het waakvlammetje blijven branden.

Het is nu daarom meer dan ooit van belang het kaf van het koren te scheiden in de beleggingsportefeuille. Tussen sectoren, maar ook binnen sectoren, kunnen de verschillen groot zijn. Winnaars kunnen sterker uit deze crisis tevoorschijn komen, verliezers kunnen op het slagveld achterblijven.

Jasper Jansen geeft vanaf pagina 6 in deze Effect een mooie inkijk in zijn methode om nu die verliezers te vermijden en met de winnaars over te blijven. Een grondige exercitie, die de komende weken op de website van de VEB nog zal worden uitgebreid. Doe er uw voordeel mee!

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB