VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De coronacrisis heeft wereldwijd een verwoestend effect gehad op aandelenportefeuilles van beleggers. Maar crises bieden ook altijd kansen. Samen met de ict-sector heeft de medische sector de crash het beste doorstaan. Vooral de medische technologie staat vol in de schijnwerpers. Kunnen deze bedrijven de opmars vasthouden als de beurs herstelt?

Drägerwerk kan een verborgen parel uit de medische technologiesector genoemd worden. Een bedrijf dat nauwelijks wordt gevolgd door analisten en worstelt met lage handelsvolumes op de beurs. Niet zelden zijn dit soort kleinere bedrijven op stijgende aandelenmarkten ondergewaardeerd.

Voor beleggers is het de kunst om in te stappen voordat het groeipotentieel volledig wordt herkend door de goegemeente op de beurs.

Eerste beademingsapparaat
De maker van medische en industriële technische apparatuur is voor het grote publiek onbekend. Maar in kleinere kring heeft Drägerwerk al meer dan honderd jaar een grote naam hoog te houden. In een telefonisch interview vanuit de thuisbasis in Lübeck zegt topman en grootaandeelhouder Stefan Dräger meteen trots dat zijn overgrootvader in 1907 het eerste beademingsapparaat ter wereld heeft ontwikkeld.

De coronacrisis gaat voor de familie Dräger ook de geschiedenisboekjes in als een mijlpaal. De orders voor beademingsapparaten stromen binnen, ook van Nederland. “Zoveel verantwoordelijkheid heeft nog nooit op onze schouders gelegen”, zegt Dräger aan de telefoon waarmee hij onlangs ook met koning Willem Alexander sprak over de coronacrisis.

Stefan Dräger staat normaal gesproken niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Als het bedrijf op roadshow zou gaan naar New York stuurt Dräger liever zijn cfo op pad, zegt analist Eggert Kuls van de Duitse bank M.M. Warburg. “Maar onbekend is het bedrijf niet”, zegt Kuls. ‘In Amerika worden reddingswerkers ‘Drägermen’ genoemd.’

Drägerwerk maakt anesthesieapparatuur voor ziekenhuizen, beademingsapparatuur, mondkapjes en koolmonoxidemeters. Maar het bedrijf is vooral bekend als maker van uitrusting van mijnbouwers en brandweerkorpsen over de hele wereld. Drägerwerk is als merk in deze wereld al meer dan een eeuw zó bekend dat daar inderdaad het ingeburgerde woord Drägerman uit is voortgekomen.

Gevraagd naar de sterke punten van het bedrijf noemt analist Kuls “de technische expertise, de zeer lange ervaring in de medische technologie en de flexibiliteit ten opzichte van concurrerende grote bedrijven”.

Ondanks deze historie, specialistische kennis en het leiderschap en deelmarkten had Drägerwerk vorig jaar eigenlijk weinig goeds te melden voor de trouwe aandeelhouders. Na een operationeel verlies zette Dräger in de zomer het mes in het familiebedrijf met een jaaromzet van 2,6 miljard euro en ruim 14.000 werknemers wereldwijd.

“Ons primaire doel is om de toekomstige levensvatbaarheid van het bedrijf te verzekeren”, zei hij destijds. “We hebben een punt bereikt waarop het niet mogelijk zal zijn zonder een bijdrage van het personeel”, aldus de man die de leiding in 2005 heeft overgenomen van zijn oom.

Gehalveerd
Beleggers toonden niet veel vertrouwen in het bedrijf dat is opgericht in 1889. De beurskoers halveerde ruimschoots sinds voorjaar 2017. Het dividend is minimaal. In december degradeerde het bedrijf nog uit de TecDax, de technologieindex van de Duitse beurs. De marktkapitalisatie van Drägerwerk en de handelsvolumes op de beurs schoten tekort.

Maar toen was daar opeens het coronavirus. Verwoestend voor een groot deel van de economie, maar een nieuwe kans voor Drägerwerk. Het virus zette het bedrijf als maker van beademingsapparatuur en mondkapjes onverwacht wereldwijd op de kaart. De beurskoers spoot omhoog en gaat sindsdien als een stuiterbal op een neer.

In de hele wereld zijn er grote tekorten aan beademingsapparaten. Hoeveel er nodig zijn weet niemand. Drägers inschatting is dat de wereldwijde vraag tien keer groter is dan het aanbod.

Het familiebedrijf hoort samen met Philips, het Zweedse beursgenoteerde Getinge en het Zwitserse familiebedrijf Hamilton tot de belangrijkste fabrikanten. Ze worden allemaal overstelpt met orders. Getinge heeft volgens zakenbank Berenberg een ‘indrukwekkend’ orderboek. Drägerwerk zag de waarde van orders meer dan verdubbelen in het eerste kwartaal. De productie is verdubbeld en later dit jaar is zelfs sprake van een verviervoudiging.

Philips kreeg een megaorder van Trump. Drägerwerk kreeg per sms een order van 10.000 stuks van de Duitse regering. “Prettig snel en on-bureaucratisch”, zegt Dräger over de grootste order ooit die overeenkomt met de normale jaarproductie. Dräger kreeg nog een tweede nog grotere order vanuit het buitenland, maar die wil hij niet toelichten.

Druk is hoog
Drägerwerk maakt de meeste beademingsapparaten in een eigen fabriek in Lübeck. De druk is hoog om klanten te leveren. Het bedrijf neemt in Lübeck 500 man extra aan. Om de verspreiding van het coronavirus in de eigen fabriek te voorkomen, draaien twee compleet van elkaar gescheiden ploegen werknemers overuren, deels in zwaar beschermende kleding. Het risico van een besmetting in de fabriek is de reden waarom het bedrijf een bezoek door de journalist afwijst.

Drägerwerk riskeert dat het enorme capaciteit creëert die vervolgens onbenut blijft als de coronacrisis over zijn hoogtepunt is. “Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst meer apparatuur op voorraad wordt gehouden om voorbereid te zijn op mogelijke nieuwe epidemieën”, zegt Kuls. “Maar zodra de reserves zijn opgebouwd, zal de vraag naar beademingsapparatuur en mondkapjes vroeg of laat normaliseren.”

De medische activiteiten waren vorig jaar goed voor 62,6 procent van de jaaromzet. Kuls zegt dat Drägerwerk weinig geliefd is op de beurs omdat het vaak de verwachtingen niet waarmaakte. “Minpunten zijn de zwakke winstgevendheid, de beperkte toegang tot de kapitaalmarkt en de dreigende wereldwijde economische neergang en problemen in de toevoerketen als de epidemie voortduurt.” Ook analisten van DZ Bank en NordLB toonden zich deze maand sceptisch.

Stefan Dräger zegt alles op alles te zetten om als onderneming aan de beloftes te voldoen. De miljoeneninvesteringen in de modernisering van de productiefaciliteit in Lübeck komen nu heel goed uit. “Daarom kunnen we de productie later dit jaar opvoeren tot een verviervoudiging.” Drägerwerk kan dan 4000 beademingsapparaten leveren per week.

Dräger denkt dat de toekomst van zijn bedrijf er rooskleurig uitziet. Maar risico’s zijn er ook, waarschuwt hij. De componenten van zijn beademingsapparaten komen van over de hele wereld. De toevoerketen mag niet vastlopen. Dan is het produceren en leveren van tienduizenden beademingsapparaten onmogelijk, met meer sterfgevallen dan nodig.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap