VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 april, 17:25

Heineken rekende in februari nog op groei van zijn winst en omzet. Dan moesten echter wel de gevolgen van het coronavirus beperkt blijven, zo meldde de brouwer. Begin april liet Heineken haar verwachtingen voor dit jaar varen. Het zal onderwerp van gesprek zijn op de aandeelhoudersvergadering.

Bierbrouwer Heineken wordt momenteel flink geraakt nu veel horecagelegenheden gesloten zijn en grote evenementen niet meer door gaan. Heinekens verwachting voor ‘superieure’ omzetgroei en stijging van de operationele winst met mid single digits (ruwweg 4 a 6 procent) ging begin april de prullenmand in.

In het eerste kwartaal zakte het volume met ‘slechts’ vier procent, doordat de horeca voor een groot deel nog open was. Het bedrijf verwacht dat de situatie in het tweede kwartaal verergert.

Aan de kostenkant zal Heineken er alles aan doen om de financiele gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Zo gaf de brouwer vorig jaar nog ongeveer 2,6 miljard euro uit aan het vermarkten van haar merken. Een deel van dat geld ging op aan sponsorcontracten voor evenementen als de Formule 1 en UEFA Champions League. Nu veel grote evenementen dit jaar niet doorgaan, is de vraag wat de financiele consequenties zijn van de afwikkeling van sponsorcontracten.

Ondertussen ziet Heineken zich dit jaar ook geconfronteerd met de gevolgen van tegenvallers in groeilanden Vietnam en Mexico. Zo handhaaft Vietnam sinds dit jaar op alcohol in het verkeer.

Tegelijkertijd verliest Heineken dit jaar de exclusiviteit van levering aan een grote winkelketen in de belangrijke biermarkt Mexico. Vietnam en Mexico tekenden afgelopen jaar elk voor meer dan 10 procent van de winst van Heineken.

Lees de VEB brief aan Heineken en Heineken Holding.

Heineken zal beleggers tijdens de aanstaande jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (AVA) bijpraten over de stand van zaken. De vragen van de VEB gaan niet alleen over hoe Heineken zich kan wapenen tegen de gevolgen van het coronavirus, maar ook over ontwikkelingen die het bedrijf mogelijk over meerdere jaren kunnen raken.

Heineken staat er financieel goed voor: indien nodig kan het bedrijf gebruik maken van haar kredietfaciliteit van 3,5 miljard euro. Daarnaast wist Heineken eind maart nog op het oog eenvoudig 1,4 miljard euro aan nieuw geld op te halen op de obligatiemarkt. Heineken lijkt dan ook klaar voor de storm, waardoor beleggers zelfs nog op uitbetaling van het dividend lijken te kunnen rekenen.