VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 april, 07:02

Een van de momenteel best presterende aandelen is, niet verrassend, dat van de online videoconferentie-bedrijf Zoom. Nu hele volksstammen thuis werken, is de schare gebruikers enorm toegenomen.

Deze toename is niet zonder controverse. De privacy van gebruikers zou niet geborgd zijn; onvoorzichtig gebruik kan leiden tot ongenode gasten in de gesprekken. Dit is klein bier vergeleken met de verwarring die de toegenomen populariteit van Zoom onder beleggers veroorzaakte.

Naast Zoom Video Communications, Inc. bestaat namelijk ook het bedrijf Zoom Technologies, een klein, inactief Chinees fonds in de telecomsector.

Waar Zoom Video Communications het goed deed, was het koersverloop van Zoom Technologies geweldig; wie in de ‘verkeerde’ Zoom belegde, zag een vele malen hogere koerswinst. Om de verwarring een halt toe te roepen, stopte de SEC de handel in deze kameleon, waarna de rust terugkeerde en de koers flink terugviel.

Het is niet de eerste keer dat de koersen van ondernemingen door het dak gaan vanwege de naam alleen. Eind jaren negentig ‘digitaliseerden’ een aantal bedrijven door alleen bijvoorbeeld de extensie ‘.net’ of ‘.com’ aan hun bedrijfsnaam toe te voegen. Gemiddeld steeg de koers met 74 procent in de 11 handelsdagen rondom zo’n verandering. Dit gold voor elke naamswijziging, ook als het bedrijf in kwestie niks met internet te maken had.  

Na het knappen van de bubbel bleken de ‘.com-namen’ besmet, met een tegengestelde beweging tot gevolg. Het verwijderen van een ‘internetreferentie’ was vervolgens een recept voor koersstijging.

Een van de beruchtste ‘namenveranderaars’ was Mecklermedia, dat zich 1998 omdoopte tot Internet.com. Vanaf 2001, ging het bedrijf verder als INTMedia Group. De praktijken van Mecklermedia kregen de nodige aandacht in de pers, maar toch steeg de koers van het aandeel nog met 54 procent toen het zich ontdeed van de dot.com referentie.