VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het vernietigende spoor dat de Cov 19-pandemie door de wereld trekt, heeft de aandelenbeurzen hard geraakt. De onzekerheid is nog steeds groot, maar enige duidelijkheid is er wel als het gaat om bedrijven die als beste uit de crisis kunnen komen. Een zoektocht naar voorname kampioenskandidaten per sector.

Om na te gaan welke ondernemingen de lakens uit te delen in de verschillende sectoren hebben we een uitgebreide analyse uitgevoerd onder de 1100 grootste westerse beursfondsen.

We gooiden de 500 grootste Amerikaanse (S&P 500) en 600 grootste Europese beursfondsen (Stoxx 600) op een hoop. Het gaat om goed verhandelbare ondernemingen met een beurswaarde van ruim een miljard euro tot meer dan 1000 miljard euro.

Vervolgens hebben we deze beursfondsen ingedeeld in 11 sectoren. Per sector worden de spelers geselecteerd die bovengemiddeld goed scoren op vier belangrijke criteria.

Criterium 1: Liquiditeit
“In order to succeed you must first survive”. Laat het maar aan Warren Buffett over om onomstotelijke waarheden in een gevat aforisme te verpakken. Het is andermaal een belangrijke les van de superbelegger.

De toekomst van een bedrijf kan nog zo glanzend zijn, als er onvoldoende geld in de kas zit om een crisis te overleven heb je niets aan de toekomst. Om te beoordelen hoe lang een beursfonds het uit kan zingen als de omzet onder druk staat kijken we naar de liquiditeitspositie van de beursfondsen. Daartoe kijken we hoeveel weken omzet (gemiddeld in 2019) een onderneming aan cash op de plank heeft liggen.

Criterium 2: Risico op faillissement
Het tweede criterium in onze analyse is de zogenaamde credit default swap. Dit is in feite de verzekeringspremie die een belegger moet betalen om zich in te dekken tegen een faillissement van het bedrijf. Is de cds-spread hoog – bijvoorbeeld bij het schalieoliebedrijf Apache waar de verzekeringspremie 8 procent van de nominale obligatiewaarde kost – dan sluiten beleggers een faillissement niet uit. Voor een bedrijf als Alphabet, het moederbedrijf

Criterium 3:Beperkte schulden
Het derde screeningscriterium is de nettoschuld/ebitda, oftewel de leverage ratio. Bedrijven met veel schulden raken in crisistijd vaak de regie kwijt omdat banken het voor het zeggen krijgen. En banken zullen daarbij vooral hun eigen positie goed in de gaten houden, wat doorgaans slecht nieuws betekend voor de belangen van aandeelhouders. Een belegger zou zwakke balansen moeten vermijden. Zeker vandaag.

Criterium 4: Hoge marges
Het vierde en laatste criterium is de winstmarge. Hoge marges – zeker afgezet tegen peers – zijn niet alleen een teken dat een bedrijf over concurrentievoordelen beschikt. Ook bieden hoge winsten een stootkussen tegen teruglopende verkopen. Bedrijven met marges van luttele procenten duiken al snel in de verliezen als de verkopen onder druks staan.

De resultaten
Op basis van de hierboven beschreven methode zijn de krachtpatsers per sector te identificeren.

Klik hieronder voor een analyse:

Naar het overzicht