VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Welke ondernemingen uit de Europese en Amerikaanse gezondheidssector maken de meeste kans om de crisis sterk te overleven? Een analyse in vier vragen .*

Is de sector schokbestendig?
De gezondheidssector blijkt de beste schokdemper in deze crisistijd. De aandelen wisten de schade beperkt te houden tot een min van rond de 11 procent.

Niet alle beursfondsen in deze sector kennen een laag risico. Rendementen lopen wijd uiteen.

Welke beursfondsen blijven liggen?
Binnen de gezondheidssector presteert biotech het beste met een verlies van 3,6 procent. De forse economische krimp, een fors ingezakte olieprijs en rumoer op financiële markten, het deert allemaal weinig. De enige prioriteit van een biotechonderneming is dat de medicijnen en behandelmethodes die in de pijplijn zitten worden goedgekeurd door de autoriteiten. Door de lage correlatie met andere aandelen, biedt de biotechsector bescherming in tijden van crisis. Bovendien zijn biotechnologiebedrijven getraind om alle aandacht te besteden aan hun liquiditeitspositie.

Beursfondsen als Giliead (plus 16,2 procent) en Regeneron (plus 30 procent) – die beiden werken aan een behandelmethode voor het virus dat de wereld in zijn greep heeft – laten zelfs positieve rendementen in de dubbele cijfers zien.

De farmaciesector, waar fondsen als Sanofi, Novartis en Mylan toe behoren, blijft ook redelijk liggen met een verlies van ongeveer de 10 procent. De makers van medische apparatuur, denk aan Philips en Siemens, laten een negatief rendement zien van 14,2 procent.

Welke beursfondsen krijgen harde klappen?
Aanbieders van (reguliere) zorg blijken het zwaarst aangeslagen in de gezondheidssector. Denk hier aan bedrijven als het Amerikaanse CVS Health, Universal Health Services en het Duitse Fresenius .

De opschaling van zorg, waaronder die op de intensive care , is kostbaar. Denk daarbij aan de hoge vraag naar kundig personeel en de juiste apparatuur – van mondkapjes tot beademingsmachines . Ook worden veel – relatief winstgevende – routinebehandelingen geannuleerd.

In Spanje werd onlangs bekend gemaakt dat alle private ziekenhuizen de facto worden genationaliseerd gedurende de lockdown. Het Duitse Fresenius, dat voornamelijk groot is in dialysebehandelingen, bezit Spaanse ziekenhuizen. Het risico op nationalisatie – zeker in Europa – is waarschijnlijk ook een reden dat de ziekenhuizen het hardst worden geraakt binnen de gezondheidssector.

Wat zijn kampioenen in de sector?
Van de 112 beursfondsen die actief zijn in de gezondheidssector komen er 17 namen bovendrijven in deze analyse. Hier zitten bekende farmaciegiganten tussen als Johnson & Johnson, Merck en het Deense Novo Nordisk, marktleider in diabetesbehandelingen.

Ook het Belgisch-Nederlandse Galapagos haalt de selectie. Dankzij een deal met Gilead om een reumamedicijn gezamenlijk op de markt te brengen, kreeg het Leidse bedrijf een flinke kapitaalinjectie. Het bedrijf zit op een berg cash van 5,8 miljard euro. Dat is ongeveer zes keer de omzet van vorig jaar van 896 miljoen euro.

Ook andere biotech-bedrijven komen positief uit de test, vooral door de royale kasposities.

Terug naar het overzicht

 

Sectorkampioenen
Naam Land Subsector Rendement 2020 Nettoschuld/
EBITDA
Kaspositie Marge CDS spread
INTUITIVE SURGICAL INC VS Medische apparatuur -13% -2,0 37 31% 22
ILLUMINA INC VS Life Sciences Tools & Services -6% -1,2 50 28% 56
ABIOMED INC VS Medische apparatuur 0% -2,1 33 29% 30
GENMAB A/S Denemarken Biotechnologie  11% -3,9 106 49% 9
EVOTEC SE Duitsland Life Sciences Tools & Services -1% 1,3 37 14% 52
GALAPAGOS NV Belgie  Biotechnologie  5% -15,0 336 41% 15
INCYTE CORP VS Biotechnologie  17% -4,4 51 19% 25
VERTEX PHARMACEUTICALS INC VS Biotechnologie  22% -2,4 48 29% 32
Gemiddelde      4,4% -3,7 87,3 30,0% 30
Gemiddelde sector      -0,9% 1,6 25 13,1% 59

*Nettoschuld/ebitda en kaspositie, marge: cijfers eind 2019
  CDS spread en rendement. Per 24 april 2020

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap