VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Welke ondernemingen uit de Europese en Amerikaanse communicatiesector maken de meeste kans om de crisis sterk te overleven? Een analyse in vier vragen*.

Is de sector schokbestendig?
Niet echt. De hele sector daalde sinds het begin van het jaar met 23,6 procent tegenover 26,7 procent voor Amerikaanse en Europese index bij elkaar. Het verschil binnen sectoren is groot.

Welke beursfondsen blijven liggen?
Aan de goede kant van de streep staat de subsector ‘thuisentertainment’. De beursfondsen in deze categorie boekten zelfs een klein plusje (0,6 procent). Hier zitten voornamelijk makers van computerspelletjes tussen als Ubisoft (plus 10 procent), Activision Blizard (onveranderd) en Electronic Arts (minus 6,8 procent).

Welke beursfondsen krijgen harde klappen?
De pijn zit duidelijk bij mediabedrijven die sterk afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten. Denk aan de Duitse commerciële tv-zender Prosieben en het Amerikaanse Discovery (aandelen van deze ‘broadcastingbedrijven’ verloren gemiddeld 47,5 procent aan beurswaarde), maar ook aan advertentiebureaus als WPP en Publicis (advertentiesector: minus 40,2 procent).

Of het nou om vliegtuigmaatschappijen, de vakantiesector of autobouwers gaat: het marketingbudget gaat er als eerste aan in crisistijd.

Ook de film- en entertainmentsector krijgt tikken, denk hier aan het Amerikaanse evenemententicketverkoopbureau Live Nation (minus 37,5 procent), de Britse bioscoopuitbater Cineworld (minus 80 procent) en Disney (minus 33 procent).

Disney krijgt voornamelijk een klap omdat de pretparken hun deuren hebben gesloten en de meeste bioscopen in Westerse landen gesloten zijn.

Welke beursfondsen in de sector slagen voor de stress test?
Van de 64 beursfondsen in de communicatiesector scoren er slechts vijf bovengemiddeld op alle vier criteria (link naar hoofdartikel ‘Deze aandelen kunnen sterker uit de crisis komen’).

De vijf hebben gemiddeld hogere marges – 27,4 procent tegenover 16,8 procent gemiddeld voor de hele communicatiesector – en allemaal flink meer cash dan schulden op de balans en voldoende cash om het ten minste drie kwartalen uit te kunnen zingen. Zelfs als de omzet extreem terugvalt.

De bekendste spelers zijn Alphabet (Google, Youtube, Maps), en netwerksite Facebook (ook WhatsApp en Instagram). De twee bedrijven zagen hun aandelen respectievelijk kelderen met 13 en 19 procent sinds het begin van het jaar.

Er is de vrees dat de online advertentie-inkomsten onder druk komen te staan. Maar het is zeer de vraag of het coronavirus de dominante positie van Facebook en Google op de langere termijn zal aantasten. De twee hebben bij elkaar een marktaandeel van bijna 60 procent in de online advertentiemarkt in de VS.

De door overheden opgelegde quarantaine kan zelfs voordelig uitpakken voor de twee. Facebook liet al weten dat het appgebruik momenteel substantieel is toegenomen. Het vliegwiel zal inmiddels bekend zijn: door meer data te verzamelen zijn Google en Facebook nog beter in staat om gerichter te adverteren. Dat zal zich uitbetalen in het post-corona-tijdperk. Ondertussen is niet uit te sluiten dat de al verzwakte (fysieke) reclamebureaus juist omvallen.

De selectie wordt gecompleteerd door spelers uit de game-industrie, zoals

Electronic Arts, Activision Blizard en CD Projekt, inmiddels het meest waardevolle bedrijf van Polen

Terug naar het overzicht

 

Sectorkampioenen
Naam Land Rendement 2020 Nettoschuld/
EBITDA
Kaspositie Marge CDS spread
ELECTRONIC ARTS VS 6% -3,9 57 20% 50
ACTIVISION BLIZZARD  VS 12% -1,3 46 25% 59
CD PROJEKT  Polen 33% -2,1 48 35% 84
ALPHABET  VS -5% -2,2 38 21% 50
FACEBOOK  VS -10% -1,4 40 34% 57
Gemiddelde    7,4% -2,2 46 27% 60,0
Gemiddelde sector    -19,1% 2,0 17 17,0% 114

Nettoschuld/ebitda en kaspositie, marge: cijfers eind 2019
CDS spread en rendement. Per 24 april 2020

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap