VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Net als vorige maand is de coronacrisis het belangrijkste thema in de nieuwe Effect. Maar er wordt ook vooruitgekeken. In Effect 5, die deze week verschijnt, zoeken de analisten van de VEB naar bedrijven die sterker uit de crisis kunnen komen en waarvan de aandelen qua waardering nog aantrekkelijk zijn.

De toekomst laat zich slecht voorspellen- dat geldt nu misschien wel meer dan ooit. Duidelijk is in ieder geval dat een zoektocht naar de kampioenen van morgen begint bij de winnaars van vandaag.

De harde lessen van het kapitalisme leren nu eenmaal dat de sterkste bedrijven – vaak ten koste van de zwakkere spelers – op de langere termijn op allerlei manieren zullen profiteren van de crisis.

Marktmacht is hierin een centraal begrip.

Levensmiddelengigant Unilever – die zichzelf graag verkoopt als het vriendelijke gezicht van het kapitalisme – heeft publiekelijk aangegeven dat het geen pijn zal doorschuiven in de keten. Het bedrijf belooft zelfs rekeningen eerder te betalen. Toch zegt het gebaar alles over de machtspositie van het concern. Als het er echt op aankomt zal CFO Graeme Pitkethly weten dat er hier nog rek zit om de marges weer te verbeteren.

Unilever is bovendien een uitzondering, vooral Amerikaanse spelers zullen geneigd zijn hun machtspositie volledig uit te nutten.

Bedrijven als het Franse Danone en farmaciereus Johnson & Johnson konden bijna gratis geld ophalen terwijl het noodlijdende cruisevakantiebedrijf Carnival een rente van rond de 12 procent moest bieden om beleggers over de streep te trekken bij een obligatie-uitgifte.

Ook de grote hoeveelheden cash die de sterkste bedrijven op de balans hebben is in deze tijd een belangrijk voordeel. Buffett’s investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway en technologiegigant Apple zijn daar goede voorbeelden van. Zij hebben – in tegenstelling tot de concurrentie – de ruimte om anticyclisch te investeren, hetzij autonoom, of – nog beter – door in problemen verkerende concurrenten voor een habbekrats op te kopen.

Effect zet de mogelijke winnaars in een drietal sectoren voor u op een rij. En dat is nog maar het begin: op de website van de VEB volgen de komende tijd meer sectoren.

Daarnaast in Effect 5:
Een VEB-onderzoek naar geautomatiseerd vermogensbeheer: ‘robo-beheer’, de stand van zaken in de Nederlandse maakindustrie in coronatijd met de topmannen van Hydratec, Kendrion en Nedap, de VEB Barometer van bierbrouwer Heineken, een fundamentele blik op het Amerikaanse aandeel Markel en een portret van de Duitse producent van beademingsapparatuur Drägerwerk.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Maak een jaar lang kennis met de VEB voor slechts 1 euro, dan ontvangt u Effect iedere maand digitaal in uw inbox.