VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Welke ondernemingen uit de Europese en Amerikaanse consumptiegoederensector maken de meeste kans om de crisis sterk te overleven? Een analyse in vier vragen *.

Is de sector schokbestendig?
Ja. De aandelen in deze sector verloren gemiddeld circa 9 procent, tegenover gemiddeld ruim 20 procent voor alle beursfondsen bij elkaar. De consumptiegoederensector is na gezondheid de meest defensieve sector.

Toch bleek het een stuk beter schuilen bij sigarettenfabrikanten en supermarkten dan bij bierbouwers.

Welke beursfondsen blijven liggen?
Supermarktconcerns behoren tot de grote winnaars van de coronacrisis. Door de hamsterwoede draaiden spelers als Ahold Delhaize, Tesco en Kroger recordomzetten in het eerste kwartaal.

Al het voedsel dat voorheen buiten de deur werd verorberd – denk aan avondeten in eetcafés maar ook de lunches in de bedrijfskantines – is nu langs de kassa van supermarkten gegaan.

Ook de sigarettenbedrijven als British American Tobacco en ondernemingen die veelal hygiëneproducten verkopen (denk aan Reckitt Benckiser) bleven relatief goed liggen.

Aan de andere kant van de streep staan bouwerijen – bijvoorbeeld AB InBev, Carlsberg en Heineken – die gemiddeld bijna een kwart van hun beurswaarde inleverden.

Een groot deel van de consumptie van bier vindt plaats in de kroeg en in clubs en die blijven voorlopig gesloten.

Vooral AB InBev, dat kampt met een hoge schuldenlast, moest het ontgelden op de beurs.

Wat zijn kampioenen in de sector?
Van de 77 beursfondsen komen er slechts vijf ongeschonden uit de stresstest. 

Sectorkampioenen
Naam Land Subsector Rendement 2020 Nettoschuld/
EBITDA
Kaspositie Marge CDS spread
ESTEE LAUDER COMPANIES-CL A VS Persoonlijke verzorging -21% 0,1 10 16% 63
BROWN-FORMAN CORP-CLASS B VS Drank -10% 1,8 5 34% 59
NESTLÉ SA-REG Zwitserland Voeding  3% 1,4 6 17% 29
SWEDISH MATCH AB Zweden  Tabak 31% 1,8 8 36% 47
UNILEVER NV NL Persoonlijke verzorging  -11% 2,1 5 17% 53
Gemiddelde      -1,6% 1,4 7 24,0% 50
Gemiddelde sector      -9,2% 2,1 5 13,6% 70

 

Terug naar het overzicht

 

De bekendste namen zijn Unilever en Nestlé, die met hun enorme portefeuille met voedsel-, huishoud- en persoonlijke hygiënemerken relatief ongevoelig lijken voor corona. Al zijn ze zeker niet immuun. Unilever bijvoorbeeld moest onlangs de doelstellingen voor 2020 loslaten. In het afgelopen decennium kwam het niet eerder voor dat de (autonome) omzetgroei terugviel tot nul procent. Het leidt geen twijfel dat door de gesloten horeca vooral de ijsjestak een historisch slecht seizoen zal draaien.

Toch kan een bedrijf door de relatief sterke balans en hoge kasstroom tegen een stootje. En de crisis biedt ook kansen. Zo liet ceo Alan Jope recent weten aandachtiger te kijken naar grote overnames, met name in de markt voor hoogwaardige verzorgingsproducten (zalfjes, crèmepjes en shampoos) en vitamines/supplementen. Waar Unilever in het verleden aanzienlijke premies moest betalen om bedrijven over te nemen biedt de huidige crisis wellicht kans om te bodemvissen.

Swedish Match, is wellicht minder bekend bij het brede publiek maar realiseert hogere marges dan alle vier de andere sectorkampioenen. Het bedrijf is de nummer één speler in Scandinavië als het gaat om kauwtabak (snuss). Dit beursfonds steeg zelfs met circa 30 procent sinds begin 2020.

Voor tabaksproducenten moet wel bedacht worden dat deze op termijn met steeds strengere regulering te maken krijgen en door grote beleggers genegeerd worden.

Buiten de boot
Een aantal – voornamelijk Amerikaanse – beursfondsen die actief zijn in defensieve sectoren faalt toch voor onze stresstest.

Een van de vier criteria is dat de schuldgraad van een beursfonds niet hoger mag liggen dan het gemiddelde van de sector. In het geval van de consumptiesector is dit 2,1 keer het bedrijfsresultaat (EBITDA, winst voor rente, afschrijvingen en belastingen).

Beursfondsen als Campbell Soup (5,9) en Heinz (6,5) hebben schuldratio’s die aanzienlijk hoger liggen. Ongetwijfeld zullen deze beursfondsen de crisis overleven – de vraag naar ingeblikte bonen en soepen is alleen maar toegenomen – maar door de magere buffers komen zij niet aanmerking voor het predicaat sectorkampioen.

Supermarkten – die toch flink profiteren van de crisis – komen ook niet door de schifting. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat supermarktmarges onder het gemiddelde van de hele consumptiegoederensector liggen.

*De genoemde koersen en rendementen zijn berekend op 28 april 2020.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap