VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 april, 09:26

Chipmaker NXP verwacht voor het lopende kwartaal een flinke omzetdaling. In vergelijking met andere bedrijven uit de sector wordt het in New York genoteerde concern hard geraakt. Over het algemeen lijken chipaandelen echter minder gevoelig voor de coronacrisis dan voor het handelsconflict tussen de VS en China vorig jaar.

Het Eindhovense NXP meldde dinsdag voor het eerste kwartaal een lichte omzetdaling van 3 procent op jaarbasis. Dat kwam vooral door een daling van de inkomsten uit de verkoop van chips aan de automobielsector. Deze is goed voor de helft van de omzet. Dit is natuurlijk een sector die hard is geraakt door de coronacrisis, onder meer door productiestops.

Slechte vooruitzichten
Voor het lopende kwartaal zijn de verwachtingen nog slechter. NXP voorziet dat de omzet op jaarbasis met 14 tot 23 procent zal dalen. Verder zal de operationele winst 115 tot 237 miljoen euro in het rood komen, tegen 157 miljoen euro in de plus vorig jaar.

Er zijn meer chipbedrijven die het lastig hebben. STMicrolelectronics, ook voor een groot stuk - een derde - afhankelijk van de automobielindustrie verwacht het tweede kwartaal een omzetdaling met 8 procent.

Intel verwacht omzetstijging
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel in de chipsector. Het Taiwanese TSMC verwacht bijvoorbeeld dat de omzet in het tweede kwartaal dit jaar gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Intel voorziet zelfs een omzetstijging met 10 procent.

ASML gaf onlangs door de onzekerheid geen verwachtingen voor het tweede kwartaal of voor heel 2020. Tegelijkertijd stelde de chipmachinebouwer overigens dat er geen tekenen zijn dat klanten orders uit- of afstellen. De vooruitzichten voor het bedrijf op lange termijn blijven goed.

Chipaandelen doen het relatief goed
Op de beurs lijken beleggers daar net zo over te denken. Chipaandelen hebben de afgelopen tijd ook niet zoveel verloren. De Stoxx Europe index voor de halfgeleiderindustrie staat sinds begin dit jaar nog geen 5 procent lager, terwijl de brede Stoxx Europe 600 index bijna 18 procent lager staat.

Op jaarbasis heeft de chipindex zelfs 25 procent gewonnen. Een jaar geleden zat de industrie op het dieptepunt van een van de cycli waar deze regelmatig doorheen gaat. Dat had te maken met overcapaciteit die moest worden weggewerkt, maar ook met de handelsoorlog.

De bedrijven en de aandelen in de chipsector lijken de coronacrisis vooralsnog betrekkelijk goed door te komen. Natuurlijk is wel de vraag wat er gebeurt als het handelsconflict opnieuw oplaait in de nasleep van de crisis.