VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

U heeft 0 gratis premium item(s) over deze maand.

Welke ondernemingen uit de Europese en Amerikaanse industriële sector maken de meeste kans om de crisis sterk te overleven? Een analyse in vier vragen *.

Is de sector schokbestendig?
Nee. Naast vraaguitval kampt de sector nu ook met het probleem dat de toeleveringsketens door de pandemie is verstoord. Thuiswerken is in deze sector logischerwijs ook nogal problematisch. 
Alle aandelen in de – overigens zeer gemêleerde – industriesector verloren bij elkaar gemiddeld ruim 20 procent, tegenover gemiddeld 17 procent voor alle beursfondsen bij elkaar. 
Toch zijn de verschillen groot. Het is voor beleggers bijvoorbeeld een stuk beter schuilen in aandelen van (industriële) adviesbureaus dan bij vliegtuigbouwers.
Welke beursfondsen blijven liggen?
Binnen de industrie scoort de subsector dienstverlening het best met een plus van 6 procent. 
Hier valt bijvoorbeeld het Amerikaanse bedrijf Rollins onder, dat zich bezig houdt met ongediertebestrijding. De aandelen van het bedrijf stegen met 20 procent sinds begin januari en dat is mede te danken aan het comfort van terugkerende omzet.  
Denk hier aan jaarcontracten waarbij maandelijks of om de twee of drie maanden inspecties worden gedaan die vooral gericht zijn op preventie van ongedierteplagen. Hoe moeilijk de klanten van Rollins – zelfs de cafés, restaurants en hotels – het ook mogen hebben, als zij dit contract opzeggen zijn ze verder van huis. 
Ook beursfondsen als het Noorse Tomra (plus 9 procent), dat machines maakt om afval beter te kunnen recyclen en de Amerikaanse afvalverwerker Waste Management (minus 11 procent) blijven relatief goed liggen. 

Welke beursfondsen krijgen harde klappen? 
Beleggers durven niet in de buurt te komen bij alles wat met luchtvaart te maken heeft. 
Vliegtuigmaatschappijen als Delta, American Airlines en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloren dit jaar meer dan 60 procent van hun beurswaarde.
Als de omzet bijna volledig wegvalt dan is het vroeg of laat onvermijdelijk dat hulp van nationale overheden noodzakelijk is om de crisis te doorstaan. Het lijkt politiek onverkoopbaar dat aandeelhouders in dat geval gespaard blijven.

Hele keten
Nu cfo’s van airliners in de overlevingsmodus zitten is een nieuw vliegtuig bestellen het laatste waar zij aan denken. Sterker; alles zal in het werk worden gesteld om onder eerdere orders uit te komen. En dit raakt de hele keten snoeihard.  
Spelers als Airbus en Boeing (allebei bijna minus 60 procent rendement) en de (miljarden)bedrijven die weer onderdelen leveren aan deze vliegtuigbouwers – denk aan: Safran (minus 37 procent), Rolls Royce (minus 50 procent) en MTU Aero (minus 50 procent) – kampen stuk voor stuk met een enorme terugval in verkopen.  
De ondernemingen proberen geld in de kas te houden. Maar de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers van Airbus laten zien dat dit niet eenvoudig is. Zo bleef er van de royale kaspositie van 12,5 miljard euro ultimo 2019 eind maart maar 3,6 miljard euro over. Toegegeven, daar zat een boete voor een smeergeldaffaire van 3,6 miljard euro tussen. Maar ook zonder die schadepost lekte er maandelijks bijna 2 miljard euro weg uit de kas. 
Ook ondernemingen die vliegvelden uitbaten, denk aan ADP als eigenaar van onder meer Charles de Gaulle in Parijs, verloren gemiddeld 40 procent van hun waarde. Het probleem is hier dat flink geleend is om de concessies te bemachtigen met het idee dat het vliegverkeer structureel zal stijgen. 
Maar nu vliegvelden – en de horeca, winkels achter het douanepoortje maar ook de parkeerplekken buiten – zo goed als verlaten zijn, vallen de inkomsten fors terug en gaan deze schulden knellen. 

Wat zijn kampioenen in de sector? 
Tien van  de 180 industriële beursfondsen in de S&P en stoxx 600 komen door onze stresstest. (link naar hoofdartikel ‘Deze aandelen kunnen sterker uit de crisis komen’):  
De winnaars hebben veel minder schulden – schuldratio van 1,1 versus 2,2 – aanzienlijk meer liquiditeit en hogere marges – 19,9 procent versus 12,4 procent – dan het sectorgemiddelde. 

Er zitten drie adviesbureaus in de groep, waaronder SGS en Bureau Veritas. Deze bureaus houden zich bezig met het testen en certificeren van producten en processen ten aanzien van bijvoorbeeld de veiligheid, gezondheid en het milieu. 
Unibail Rodamco maakte bijvoorbeeld donderdag bekend een gezondheids- en veiligheidskeurmerk te willen ontwikkelen om besmettingsangst voor corona weg te nemen bij (potentiele) shoppers in de centra van het vastgoedfonds. Het grootste vastgoedfonds ter wereld liet weten dat Bureau Veritas dit merk zal keuren.  
De praktijk leert dat de loyaliteit van klanten (denk bijvoorbeeld aan levensmiddelenreuzen) naar dit soort (gerenommeerde) bureaus groot is omdat een stempel van goedkeuring iets voorstelt (retentie van klanten: circa 90 procent). Ook is gunstig dat de kosten voor certifiëren en testen in het niet vallen bij de andere kosten die klanten maken. 

Daardoor komt Bureau Veritas in de regel weg met graduele stijgingen van de prijzen die het in rekening brengt. 
Bureau Veritas boekte een beroerd eerste kwartaal voornamelijk vanwege de flinke blootstelling aan China. Maar nu het ergste daar voorbij lijkt, volgt wellicht een sterk tweede kwartaal. 
Ook Rockwell Automation, dat software bouwt voor robots in de fabrieken van bijvoorbeeld Toyota, scoort hoge ogen in onze test. Veel fabrieken – van industriële giganten tot een kleine kaasfabriek in Alkmaar – zijn klant bij het bedrijf en er is voldoende ruimte om de efficiëntie nog op te krikken door gebruik van big data en analytische software van Rockwell.  
Door de COVID-pandemie zal de druk om kosten te besparen bij veel industriële spelers alleen maar zijn toegenomen. 
Sectorkampioenen
Naam Land Subsector Rendement 2020 Nettoschuld/
EBITDA
Kas-
positie
Marge CDS spread
FLUGHAFEN ZURICH AG-REG Zwitserland Vliegvelden -33% 1,7 8 33% 93
BELIMO HOLDING AG-REG Zwitserland Bouwproducten -7% -1,0 13 18% 20
ROCKWELL AUTOMATION INC VS Electrische componenten -2% 0,8 8 20% 78
LEGRAND SA Frankrijk Electrische componenten -14% 1,6 13 19% 74
ALFA LAVAL AB Zweden Industriële apparatuur -22% 0,9 7 15% 77
VAT GROUP AG Zwitserland Industriële apparatuur -1% 0,9 10 19% 52
ILLINOIS TOOL WORKS VS Industriële apparatuur -6% 1,5 7 24% 60
BUREAU VERITAS SA Frankrijk Onderzoek en consulting -18% 2,1 15 14% 97
SGS SA-REG Zwitserland Onderzoek en consulting -14% 0,9 12 16% 45
WOLTERS KLUWER Nederland Onderzoek en consulting 6% 1,6 10 20% 53
Gemiddelde     -11,1% 1,1 10 19,9% 65
Gemiddelde sector     -20,5% 2,2 7 12,4% 107