VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terwijl de beademingsapparaten en ziekenhuis monitors momenteel de fabriek uit vliegen, is er een stuk minder vraag naar elektrische tandenborstels en stofzuigers. De consumententak heeft het momenteel zwaar te verduren, al zijn er in China hoopvolle signalen.

Dat bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering die Philips donderdag virtueel hield.

Philips behoort met de divisie Connected Care wereldwijd tot de grote leveranciers van beademingsapparaten en medische monitors. En dat betekent fors werk aan de winkel.

Philips-topman Frans van Houten verwacht dat de vraag voor deze producten het gehele jaar hoog blijft, omdat ‘eigenlijk het aantal IC-bedden in de wereld zou moeten verdubbelen’, aldus van Houten.

Lees de vragen van de VEB voor de Philips-vergadering 

De afgelopen maand maakte Philips bekend met de Amerikaanse overheid een contract te hebben gesloten voor 43 duizend beademingsapparaten. Dit contact kwam bovenop de toch al verhoogde vraag uit zwaar getroffen gebieden in China, Zuid-Europa en de Verenigde Staten.

Samen met partners Flextronics en Jabil verviervoudigt het bedrijf in het derde kwartaal de productie van beademingsapparaten.

Uitstel, geen afstel niet-corona apparatuur

Connected Care is een van de drie divisies van Philips. Die andere medische tak, Diagnosis & Treatment, zag de vraag naar diagnostische apparatuur zoals MRI- en CT-scanners stijgen.

De vraag naar Philips-apparaten die normaliter gebruikt worden bij niet-urgente procedures, zakte echter terug vanwege uitstel van veel medische, niet-corona-gerelateerde handelingen. ‘Maar het feit dat die procedures worden uitgesteld, wil niet zeggen dat ze ook worden afgesteld’ aldus van Houten.

Van Houten voegde tijdens de recente vergadering met aandeelhouders toe dat het tot dusver nog geen annuleringen heeft gezien van orders, maar alleen maar uitstel daarvan.

Dieptepunt in China inmiddels al gezien
Terwijl de medische divisies profiteren van de toegenomen vraag naar apparatuur, wordt het bedrijf hard geraakt bij haar Personal Health-divisie. Philips kampt wereldwijd met de forse terugval in de vraag naar artikelen als tandenborstels, scheerapparaten, en stofzuigers.

Toch zijn er momenteel in sommige markten al lichtpuntjes. Tijdens de vergadering gaf Philips, op vragen van de VEB, aan in februari het dieptepunt te hebben gezien in China. Na omzetdalingen bij sommige productgroepen tot 70 procent was er eind maart al zicht op herstel. ‘Zeker in de online-kanalen waar alweer groei zichtbaar was aan het eind van de maand’ aldus van topman Van Houten.

Het bedrijf verwacht dat het nog één à twee kwartalen zal duren voordat er in China weer van groei sprake zal zijn. Van Houten: ‘maar de trendlijn is er wel al zeker’. De ontwikkelingen in dat land zijn dan ook een eerste hoopvol teken voor beleggers in Philips.

Desinvestering huishoudelijke apparatuur
Tegelijkertijd is Philips bezig met de verkoop haar (sub)divisie van huishoudelijke apparaten, bekend van onder andere het Senseo-koffiezetapparaat en de Airfryer-friteuse. Het verkoopproces van dit onderdeel bevindt zich momenteel in het beginstadium. Het bedrijf verwacht de verkoop in de eerder in januari aan beleggers gecommuniceerde 12 tot 18 maanden af te ronden.

Na de zomer zal Philips met geïnteresseerde partijen in gesprek gaan. Bij de verkoop zal Philips er wel voor moeten waken dat het niet de voordelen van een gezamenlijke Personal Health divisie verliest.

Het onderdeel Personal Health, waar de huishoudelijke apparaten onderdeel van zijn, profiteert van schaalgrootte waardoor het bedrijf onderhandelkracht heeft bij het inkopen van onderdelen en materialen bij leveranciers en het verkopen van producten aan klanten (bijvoorbeeld Amazon of Bol.com).

Volgens Philips hoeven beleggers zich hierover echter geen zorgen te maken. De Personal Health-activiteiten van Philips hebben na afstoting van de huishoudelijke apparaten ‘nog altijd een omvang van 3,5 miljard euro,’ aldus van Houten.