VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

4 mei, 16:50

Dat kledingwinkels het lastig hebben, is in de media genoeglijk uitgemeten. Toch blijft een aspect onderbelicht waar ketens flink last van hebben; de collecties gaan ‘over de datum’.

Hoewel dit vreemd klinkt, het polyester van o.a.de Zara, Primark en H&M is immers veelvuldig gehekeld om de slechte biologische afbreekbaarheid, speelt de tand des tijds wel degelijk een rol.

Waar vroeger alleen een zomer- en een wintercollectie werden aangeboden, kan de consument zich nu verheugen op gemiddeld vijf collecties per jaar voor normale winkels en tot meer dan 20 bij de Zara.

Voor verstokte ‘shoppers’ is dit een zegen, want het aanbod verandert continu.

Het betekent ook dat de levensduur van zo’n collectie, de tijd dat deze in de winkel hangt en ‘verkoopbaar’ is, drastisch is verkort.

Bij een langdurige terugloop van klanten, zoals nu het geval is, komen de ketens in de knel. De reeds verscheepte collecties liggen dan immers te verstoffen in het filiaal.  Het is zaak dat die collecties snel worden verkocht, want over een paar maanden zit niemand meer op een lentecollectie te wachten. Een beproefd recept is de artikelen te verkopen aan partijen die zijn gespecialiseerd in het vermarkten van deze ‘overrijpe’ collecties. Maar ook deze winkels zijn dicht, of zien sterk gereduceerde bezoekersaantallen.

De andere beproefde uitlaatklep, de ramsj, lijkt binnenkort ook uitgesloten. Om kleine retailers te beschermen tegen grote ketens en het geweld van de internetwinkels, denkt de Tweede Kamer na over een tijdelijk verbod op de uitverkoop.

Het is de vraag of dit middel niet erger is dan de kwaal; de winkeliers blijven namelijk met de collectie zitten en zien hun liquiditeit (nog) verder verkrappen.

Daarbij komt nog het probleem dat dit geen nationaal af te handelen kwesties zijn. Internetwinkels bedienen klanten voor een behoorlijk deel vanuit Duitsland. Zij lijken goeddeels buiten het voorgenomen verbod te vallen.